Sredin večer prinaša sneg, nevihte, burjo.

 

Pred nami izrazita vremenska fronta, na Voglu je v tem poslabšanju že padlo čez 80mm dežja. Na zahodu se že pojavljajo padavine, ki se bodo popoldne širile proti jugu. Meja sneženja je še razmeroma visoko, večinoma nad 1700m. Popoldne pa bo zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter, zato se bo začela hitro spuščati. Zvečer bo tako v večjem delu nižin snežilo, na Primorskem pa deževalo. Ker bo pihal severni fen, bo precej sušilo padavine pod Karavankami in na severnem robu ljubljanske kotline. Zato bo tam zapadlo najmanj cm snega. Vetrovni profil bo zvečer najbolj ugoden za nekaj urno kar močno sneženje v osrednji in južni Sloveniji, saj bo na 700hPa pihal j/jv veter in na Notranjskem se bodo centimetri hitro nabirali.(slika 1). Do jutra lahko pričakujemo na sz okoli 40 cm novega snega, na Notranjskem med 20-30cm. Medtem ko v Prekmurju snega ne pričakujemo. Tudi v ljubljanski kotlini bo velika razlika med zahodnim in vzhodnim robom, medtem ko bo na Viču lahko tudi 10cm, ga bo na Fužinah le 2-3cm.

Jutri zjutraj bodo padavine tudi na jugu ponehale in čez dan se bo zjasnilo, še bo pihal šibak severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje temperature bodo med 2 °C in 7 °C, na Primorskem do 9 °C.

S petkom se začne nekaj zimskih dni, ker bo veter oslabel je pričakovati precej mrzlo petkovo jutro, razen na Primorskem bo povsod drugod pod -5 °C.Čez dan bo večinoma sončno, na Primorskem bo pihala šibka burja, megla pa bo hitro razpadla, kajti zrak bo precej suh in pričakovati je zelo lep dan. Najvišje temperature bodo med -3 °C in 1 °C, na Primorskem do 5 °C.

Tudi v soboto bo vreme precej podobno, zjutraj bo na nebo le nekaj visoke koprenaste oblačnosti, po še nekoliko bolj mrzlem jutru bo čez dan sončno vreme, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 6 °C.

V nedeljo nas bo od severa prešla oslabljena vremenska fronta, v notranjosti bo občasno rahlo snežilo, pihal bo šibak severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 6 °C.

Tudi v naslednjem tednu se bodo zimski dnevi nadaljevali ob krepitvi blokade nad severnim delom Atlantika. Ob severnih do severozahodnih višinskih vetrovih bo na južni strani Alp večinoma sončno in razmeroma hladno vreme. Prehod oslabljene vremenske fronte, pa je pričakovati sredi naslednjega tedna.

Sicer pa ni pričakovati da bi se greben z visokim zračnim tlakom razširil tudi nad območje Alp, morda le prehodno, po 15.januarju je pričakovati močan greben pod Grenlandijo, in spust polarne zračne mase proti jugu, kar nakazujeta oba skupinska izračuna.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com, meteologix.com

Komentarji

Komentarji