Je letos čas za bel BOŽIČ?

 

Tokrat vam bom predstavil MJO(madden julian oscillation), ki je pomemben pri predvidevanju vremena na srednji rok. Za razliko od ENSO je MJO premikajoč, podobno kot ITCZ. Premika se proti vzhodu, to je padavinski pas oblakov, ki poteka v tropskem delu Indijskega in Tihega oceana. Da pride iz faze 1 do faze 8 traja v povprečju med 30 in 60 dni.(slika 1) MJO je ponavljajoč, saj ko pride nazaj do 1 gre spet do 8 itd.

Glavni razlog za ta padavinski pas je, da je ravno v tem pasu morje najtoplejše in vladajo večinoma konvektivne padavine. Zaradi La Nine dogodek poteka dogodek počasneje, ker je proti vzhodu voda vedno bolj hladna. Padavinska slika v naslednjih 46 dneh kaže točno to, ob hladnejšem morju ni več konvekcije.

Faze vplivajo na vreme po vsem svetu saj pri vsaki fazi drugače valovijo ti Rossbyevi valovi. Poglejmo si še vse te faze in anomalije geopotencialnih višinah. Najbolj ugodne za Evropo so torej faze med 6 in 8, takrat imamo blokiranje nad severnim delom Atlantika in tja do Grenlandije, ki popolnoma zaustavi zahodni tok in imamo pogoste vdore mrzlega polarnega zraka iz severa oz. severovzhoda.

Letos se bo ravno v decembru začel prehod iz faze 6 v fazo 7, te številke so dnevi v mesecu, trenutni izračun evropskega modela je da smo trenutno v fazi 7, na začetku naslednjega tedna bomo šli nazaj v fazo 6 in proti koncu tedna spet v fazo 7, okoli Božiča pa lahko tudi v fazo 8! Je pa mjo precej podoben decembru iz leta 1995!

Poglejmo si temperaturne anomalije v naslednjih 30 dneh evropskega modela in kontrolnega izračuna. Najbolj ekstremno mrzel ravno ko bi moral iti v fazo 8!

 

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji