Pestra noč, zima obljublja…

 

Prvi teden meteorološke zime je za nami. Vreme je še naprej nekoliko hladnejše od dolgoletnega povprečja, kar se dogaja že kar nekaj časa. Zaenkrat tipična La Nina zima, ki prinaša na območje Alp ogromno padavin.V drugi polovici meseca pa se bo prehodno razširilo območje visokega zračnega pritiska nad večji del Evrope. Pred tem pa bomo imeli še eno poslabšanje vremena, ki bo sledilo naslednjo noč. Padavine za jutri se iz zagona v zagon povečujejo. Super resolucijski modeli imajo kar precej padavin tudi v snegu čez jutrišnji dan, tako da ne bi bil presenečen če bi ponekod tudi po nižinah v kratkem času zapadlo več kot 30cm snega. Največ možnosti za to imajo Gorenjska, Koroška in Notranjska. V Ljubljani pa pričakujem med 10 in 20cm snega. 

Po četrtkovem sneženju se bo dogajanje v petek umirilo. Proti Sredozemlju se bo spustil nov ciklon, ki pa ne bo prinesel Sloveniji veliko novih padavin, saj bo glavnina padavin južneje. V petek se bo po jutranji megli, oblačnost od zahoda spet povečala. Čez dan bo večinoma oblačno in suho vreme, najvišje temperature bodo med 0 °C in 4 °C, na Primorskem do 9 °C.

V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, jutro bo spet mrzlo, le ob morju bo nekaj stopinj nad ničlo. V južni Sloveniji ni izključeno rahlo naletavanje snega, drugod bo večinoma suho. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 9 °C.

V nedeljo bo ciklonsko območje nad Balkanom oslabelo, zato lahko pričakujemo sončno vreme v gorskem svetu in na Primorskem, drugod pa po nižinah pa bo vztrajala megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo v krajih z meglo okoli 0 °C, na Primorskem do 8 °C.

V ponedeljek bo čez Srednjo Evropo potovala vremenska fronta, oblačnost se bo povečala tudi na Primorskem in v gorskem svetu. Na vzhodu so lahko prehodno možne rahle padavine, najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C, na Primorskem do 11 °C.

V nadaljevanju tedna se bo od zahoda okrepilo območje visokega zračnega pritiska(slika 4), mi bomo na njegovem vzhodnem robu, kjer se bodo od severa spuščale hladnejše zračne mase z občasnimi prehodi vremenskih front, zato bo še naprej prehladno za ta letni čas. Tako da kjer bo zapadel sneg se bo večinoma obdržal. Več sončnega vremena bo na Primorskem in v gorskem svetu, po nižinah v notranjosti pa bo ob jasnih nočeh megla oz. nizka oblačnost vztrajala večji del dneva.

Več dinamičnega vremena lahko pričakujemo spet v zadnji decembrski dekadi, ko se bo od severovzhoda lahko spustila proti Sredozemlju polarna zračna masa?

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji