Pred nami zima 2022 z veliko snega?

 

 V enem izmed zadnjih zapisov sem naredil primerjave zim s sončno aktivnostjo in qbo-jem, danes dodajam še podatke za Ljubljano. ARSO arhiv ima javne podatke od 1948 do danes in sem se malo poigral s številkami in prišel do podobnih rezultatov, kot so jih v tistem zapisu kazale anomalije gh. V tabeli na sliki  je 21 najboljših zim, ko je v Ljubljani padlo največ snega.

 

 

Na vrhu je seveda zima 1951/52 s 235cm snega, sledi 2012/13 in tako naprej. Kar je razvidno iz tabele je to, kar sem že nekajkrat omenil da so najboljše zime, ko imamo qbo- in nizko solarno aktivnost in obratno. Redko se zgodi, da bi imeli tako zimo kot smo jo 1968/69. Žal se je pojavil tiskarski škrat, na 12.mestu je zima 1982/83 z qbo+ in visoko solarno aktivnostjo.

Če pogledamo zadnjih 12 zim ugotovimo, da je bila ugodno le v štirih zimah in v treh je padlo največ snega. Za vsem tem stoji polarni vrtinec in letošnja zima je ena izmed tistih ugodnih, zato sem tako velik optimist. Naj spomnim, imeli smo močno segrevanje na wave 1(dvig temperature , torej s pacifiške strani. Toplota, ki je bila dolgo časa na sibirskem sektorju, se je kasneje preselila proti Kanadi, v začetku novembra pa se bo pomaknila nad Grenlandijo in deloma Skandinavijo in severni del Atlantika.  V troposferi bo odgovor precej hiter, že v naslednjem tednu se bo polarna zračna masa spustila proti Sredozemlju ob krepitvi blokade nad severnim delom Atlantika. Pričakujemo prehod vsaj dveh vremenskih front z nastankom sekundarne ciklogeneze nad Genovskim zalivom, ki bo upočasnil prehod vremenske fronte. Prva v ponedeljek/torek 2.novenbra in druga v sredo/četrtek 4.novembra. Zato bodo ponekod na zahodu padavine lahko precej obilne. Ponekod bi lahko padlo tudi čez 200mm padavin. 

Vendar o tem več v nedeljo, do takrat nas čaka suho vreme, zaenkrat bomo še v anticiklonalnem območju. Središče območja visokega zračnega pritiska se nahaja nad vzhodno polovico Evrope, zato od jugovzhoda še naprej priteka razmeroma hladen zrak. To pomeni da bo zjutraj in dopoldne megla ali nzka oblačnost, ki jo bo več v vzhodni in osrednji Sloveniji, ponekod pa se bo zadržala večji del dneva.

Danes in v petek in soboto bo na Primorskem in v vzpetem svetu večinoma sončno, drugod bo precej megle oz. nizke oblačnosti, ki se ponekod lahko zadrži večji del dneva, nastal bo temperatiurni obrat. Po nižinah z meglo bodo temperature čez dan okoli 10 °C, na Primorskem do 19 °C. V nedeljo bo na zahodu že oblačno, drugod bo še deloma sončno, zapihal bo jugozahodni veter, na zahodu bo lahko že občasno rahlo deževalo, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C. V ponedeljek bo predvidoma oblačno, dež se bo na zahodu okrepil in se čez dan razširil nad večji del Slovenije, še bo razmeroma toplo, pihal bo jugozahodni veter.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji