Počitnice v glavnem suhe. Zima zelo dinamična?

 

Posledice segrevanja v stratosferi se kažejo z dvigom temperature praktično v vseh slojih. Na 30mb je lepo viden hiter dvig temperature.Letos se pričakuje zaradi La Nine in qbo- precej slab polarni vrtinec, ki bo nenehno pod pritiskom, kar pomeni da bomo precej verjetno čez zimo imeli precej dinamično vreme s toplejšimi in hladnejšimi obdobji. Tisti, ki je preživel zimo 1984/85 ve o čem govorim. Težko verjamem, da bi lahko gledali azorski anticiklon čez večji del zime. Trenutno so nad severno hemisfero anomalije gh precej nad povprečjem, kot posledica segrevanja v preteklih dneh.  Toplejši zrak se bo nato pomikal proti Grenlandiji in Skandinaviji, težišče polarnega vrtinca pa se bo pomaknilo nad Sibirijo. 

To bo pripeljalo tudi do določenih premikov v naši troposferi. PNA indeks bo postal močno pozitiven, kar pomeni da se bo nad vzhodnim delom ZDA poglabljala precej globoka dolina s polarnim zrakom, na drugi strani pa se bo krepil greben nad severnim delom Atlantika.  Po dolgem času so možne tudi obilne padavine, ki jih to jesen ni bilo veliko. 

Pred tem dogajanjem pa nas v naslednjem tednu nekaj dni čaka večinoma suho vreme, z izjemo torka ko bodo možne krajevne padavine, do petka bo prehladno za ta letni čas. Sprva bomo v vzhodnih do jugovzhodnih vetrovih, ki bodo ob koncu tedna obrnili v predfrontalno jugozahodno smer.

Jutri bo večinoma sončno vreme, z jutranjo meglo po nižinah, čez dan bodo temperature okoli 12 °C, na Primorskem do 18 °C. V noči na torek se bo oblačnost od zahoda povečala, nekaj sonca bo dopoldne možno na vzhodu, padavine se bodo dopoldne razširile večinoma nad zahodno, južno in deloma osrednjo Slovenijo, na jugu Italije bodo nastale tudi obilne padavine.  Burja na Primorskem se bo spet nekoliko okrepila, temperature čez dan bodo večinoma med 9 °C in 13 °C. V nadaljevanju tedna se bo višinsko jedro hladnega zraka pomaknilo proti zahodnemu delu Sredozemlja. V sredo in četrtek bo večinoma sončno z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah, še bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, zato bodo temperature še naprej podobne, na Primorskem do 19 °C. V petek bo še suho vreme z jutranjo meglo po nižinah, veter bo oslabel.

V soboto pa bomo počasi prišli pod vpliv globokega ciklonskega območja, ki se bo približevalo območju Alp. Od zahoda bo postopno oblačnost narašćala, tam bodo že možne manjše krajevne padavine, počasi se bo začel krepiti jugozahodni veter, ki bo precej okrepljen v nedeljo, zato bodo zlasti na vzhodu temperature presegle +15 °C.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

 

Komentarji

Komentarji