Najprej do 22 °C, sledi preobrat.

 

Mrzel polarni zrak se počasi umika proti vzhodu. Od zahoda se krepi območje visokega zračnega pritiska. Do konca tega meseca bomo pod vplivom vsaj še dveh atlantskih motenj. Po precej hladni prvi polovici oktobra bo v prvih dneh prihodnjega tedna po dolgem času spet pritekal proti nam precej toplejši zrak. Vendar to bo samo predfrontalno dogajanje in ne bo trajalo dolgo, kajti v drugi polovici naslednjega tedna nas bo dosegla vremenska fronta, ki bo prinesla padavine in ohladitev.

Jutri bo vreme večinoma sončno, še bomo pod vplivom šibkih severnih vetrov, zato kakšne večje spremembe vremena še ne bo, po jutranji megli bodo čez dan temperature med 13 °C in 17 °C, na Primorskem okoli 20 °C. V torek se bo nadaljevalo sončno vreme, na severovzhodu bo že zapihal južni veter, zato bo nekoliko topleje, nekje med 14 °C in 19 °C, na Primorskem do 21 °C.

V sredo pa se bo pred vremensko fronto, ki se bo od severozahoda bližala Alpam začel krepiti jugozahodni veter, na zahodu bo že precej oblačnosti, na vzhodu pa bo še večinoma sončno vreme. V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo že rahlo deževalo. Bo pa precejšna razlika v temperaturi, na severozahodu le okoli 13 °C, medtem ko bo na vzhodu tja do 21 °C. V četrtek bo pretežno oblačno, na vzhodu bo zjutraj še deloma sončno, na zahodu bo že zjutraj deževalo, dež se bo popoldnne razširil tudi nad osrednjo Slovenijo. Pihal bo jugozahodni veter, temperature bodo za stopinjo do dve nižje kot v sredo. 

Petek bo najbolj deževen dan naslednjega tedna, saj nas bo prehajala vremenska fronta, pogosto bo deževalo, že dopoldne bo od severa začel pritekati občutno hladnejši zrak, tako da se bo tudi meja sneženja spustila na okoli 1800m! Do sobote bo največ padavin padlo v hribovitem svetu zahodne Slovenije, lokalno čez 100mm, drugod predvidoma med 5 in 25mm dežja.

Ob koncu naslednjega tedna se bo od severa za vremensko fronto spustil iznad Skandinavije bistveno hladnejši zrak. V soboto bo lahko dopoldne več oblačnosti na jugovzhodu, v glavnem pa bo tako v soboto kot nedeljo prevladovalo sončno in razmeroma hladno vreme, z jutranjo meglo po nižinah. V soboto bo še pihal šibak severni veter. V nedeljo lahko pričakujemo spet precej mrzlo jutro, marsikje bo nastala slana. Čez dan pa bo med 8 °C in 13 °C.

Nova atlantska motnja bi lahko vplivala na vreme pri nas v torek 26.oktobra?

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji