Kaj bo krojilo “usodo” vremena po torku?

Manjše višinsko jedro hladnega zraka potuje prek Srednje Evrope, ki je nekoliko destabiliziralo ozračje in radar je oživel. Celice pa potujejo od juga proti severu precej počasi, saj je v višinah skoraj brezvetrje. Zato lahko tam, kjer bo prebilo zaporno plast pade večja količina padavin.

Večja višinska kaplja prihaja v torek, ko bo na višini 500hP kar živahen jugozahodni veter, ki bo segel do tal. Na severu Italije se lahko pojavijo tudi močnejše nevihte s kakšnim downburstom, ki lahko naredi precej škode predvsem zaradi silovitega vetra, saj lahko sunki za nekaj minut dosegajo hitrosti več kot 150km/h.

Pri nas bo pred to kapljo jutri in v torek večinoma sončno in vroče. V torek bo zapihal okrepljen jugozahodni veter, nad Genovskim zalivom bo nastal ciklon, na zahodu pa bodo proti večeru že prve nevihte, ki se bodo v noči na sredo postopno širile proti vzhodu. Vendar kaj veliko dežja ne bo padlo, bodo pa zaradi neviht velike krajevne razlike. V sredo bo deloma sončno z možnostjo občasnih krajevnih padavin, ki bodo pogostejše na zahodu in severu. Še bo pihal jugozahodni veter, vročina bo pa zlasti na Primorskem popustila, na vzhodu pa bo še vedno do okoli 32 °C ali 33 °C. 

Višinska kaplja se bo v nadaljevanju tedna spušćala preko Jadrana proti Grčiji in počasi bomo prišli v njeno zavetrno stran. Zato bo začel v spodnjih plasteh v četrtek pritekati od severo bistveno hladnejši zrak. Nad severnim delom Atlantika pa se bo začel krepiti greben z visokim zračnim tlakom.V četrtek bo tako deloma sončno, ponekod so možne občasne krajevne padavine, ki jih bo več na zahodu. Temperature čez dan bodo večinoma med 25 °C in 30 °C, v alpskih dolinah le okoli 20 °C.

Pričakoval sem hitrejšo vrnitev afričana, tako pa bo potrebno počakati do ponedeljka ali torka 20.julija, kajti tudi ob koncu naslednjega tedna bo nestabilnost precejšnja in še bo razmeroma sveže. Od severa oz. vzhoda bo pritekal razmeroma hladen in vlažen zrak.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pase zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji