Kmalu 25 stopinj in več, toda..

Začel se je zadnji pomladni mesec maj. Maj je ponavadi prinesel prve vroče dneve na Primorskem in verjetno tudi letos ne bo nič drugače. O vročih dneh govorimo takrat, ko temperatura doseže 30 °C ali več. V tem tisočletju se je osemkrat zgodilo, da smo imeli v Ljubljani prvi vroč dan že v maju. Pred tem pa se je to zgodilo le dvakrat in sicer leta 1969 in 1999. V zadnjem desetletju pa je opaziti, da je prvi vroč dan šele v juniju, saj smo ga imeli v maju le dvakrat, 2012 in 2017.

Tridesetic v naslednjem tednu še zagotovo nikjer ne bo. No če smo iskreni, tudi 25-tic ne. Morda čez teden dni na Goriškem. Ob obali se to še nekaj časa ne bo zgodilo, saj je morje še precej hladno. Danes je zapihal okrepljen jugozahodni veter, ki se na severovzhodu že obrača v severno smer. Pojavljaje se krajevne plohe, ponoči pa bodo padavine zajele vso Slovenijo. Meja sneženja se bo lahko ponekod spustila na 900m, jutri dopoldne bodo padavine v glavnem le še na jugovzhodu. Popoldne se bo večinoma zjasnilo, vendar bo hladno za začetek maja. Sploh mrzlo bo torkovo jutro, ko bo večinoma le okoli +5 °C, le ob morju bo nekoliko topleje. V mraziščih in alpskih dolinah pa bo lahko pod ničlo.

Kot sem že omenil v zadnjem zapisu tudi naslednji teden še ne bo stabilizacije vremena, saj nas bosta prešla dve vremenski fronti, prva v noči na četrtek in druga predvidoma v petek.

Nato pa prihaja afriški anticiklon, vendar ne izgleda da bo trajal dolgo. Dolina se bo vdrla nad zahodnim delom Sredozemlja in med 9. in 12.majem bomo v zelo topli zračni masi. Kaže da bo najbolj toplo v torek in sredo 12.maja ko bo lahko pogrelo ponekod blizu +30 °C.

Potem nas bo od zahoda najverjetneje doseglo ciklonsko območje, ki se bo počasi pomikalo proti vzhodu in prineslo lahko prve letošnje prave nevihte in osvežitev.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

 

OGLAS

DRUŠTVO SINERGIJA IZVEDI VEČ

Komentarji

Komentarji