Prihaja ohladitev, po veliki noči sneg?

Marec je bil na koncu v skladu z dolgoletnim povprečjem, ponekod celo malo pod njim. V vzpetem svetu pa je bil marec hladnejši od februarja! Začel se je mesec april, ki bo po mojem mnenju tudi blizu dolgoletnega povprečja 1981-2010. Osebno ne pričakujem ekstremno toplega vremena, razen danes in jutri. Vreme v naslednjem tednu bo čisto nasprotje temu tednu. Lahko nas obišče tudi sneg in to vse do nižin! Od danes se postopno zmanjšuje moč zonalnega vrtinca, poteka t.i. »final warming«. Kot je videti bo padel pod vrednost 0 v zadnjem tednu tega meseca. Potem polarnega vrtinca do jeseni nad severno hemisfero ne bo več. Slabljenje polarnega vrtinca ki bo potekalo cel april bo imel zelo hiter odgovor tudi v troposferi. Že nekaj časa smo gledali izjemen greben ki se bo vzpostavil nad Grenlandijo. V nedeljo bo dosegel 1061mb, v naslednjem tednu pa se bo spustila arktčna zračna masa proti Evropi oz. del troposferskega polarnega vrtinca. In ko se enkrat to zgodi je pričakovati anomalije daleč pod dolgoletnim povprečjem Sredi naslednjega tedna bodo le-te okoli 7-12 stopinj pod dolgoletnim povprečjem.

A pojdimo lepo po vrsti. 1 in 2 april bao še zelo toplo, včeraj je v Ljubljani bilo prvič v marcu čez +25 °C. Danes bo še sončno in zelo toplo, jutri 2 aprila pa bo v višinah že začel pritekati precej bolj vlažen zrak, zato se bodo začele čez dan in popoldne pojavljati predfrontalne krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v vzhodni Sloveniji. Zvečer in v noči na soboto pa se bodo padavine okrepile in zajele večji del Slovenije. Zbudili se bomo v deževno praznično jutro, meja sneženja se bo verjetno spustila tja do 900m, zapihal bo severni veter, na Primorskem zmerna burja. Čez dan bodo verjetno padavine od severa ponehale, oblaki se bodo trgali. Sobota bo bistveno hladnejša, saj bodo temperature čez dan med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 18 °C. Veter se bo v noči na nedeljo polegel, zato bo zjutraj kar mrzlo, večinoma okoli ničle, le na Primorskem okoli 5 °C. Čez dan bo sončno in kar vetrovno, še bo pihal severni veter, temperature bodo večinoma pod 10 °C. Popoldne so možne kratkotrajne plohe.

Nov teden se bo začel s spustom že omenjene arktične mase proti jugu, če bo res snežilo do nižin pa boste izvedeli v soboto ali nedeljo. Nestanovitno in hladno vreme bo verjetno trajalo kar večji del naslednjega tedna. Stabilno in toplejše vreme pa se pričakuje v dneh okoli 15.aprila.

 

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji