Želiš v vesolje? Prijavi se!

 

 Odpri galerijoPrvič v 11 letih Evropska vesoljska agencija (Esa) išče nove astronavtke in astronavte. Tokrat bodo lahko prvič kandidirali tudi državljani Slovenije, saj se lahko prijavijo posamezniki iz 22 polnopravnih članic Ese in dveh pridruženih članic. Poleg astronavtov tokrat prvič Esa išče tudi »paranavta«, kar pomeni, da izbirajo osebo z določeno stopnjo invalidnosti.Prijave bodo zbirali od 31. marca do 28. maja, nato bo stekel šeststopenjski postopek izbire, ki bo predvidoma končan oktobra 2022.Esa išče nove astronavte. Prijavijo se lahko tudi državljani Slovenije. Izbrali bodo do šest oseb, iščejo pa tudi osebo s telesno invalidnostjo.
Evropska vesoljska agencija (Esa) išče nove astronavtke in astronavte. Tokrat bodo kandidirali tudi državljani Slovenije. Iščejo tudi »paranavta oziroma osebo z določeno stopnjo invalidnosti.
Jan Wörner, generalni direktor Ese” Iščemo nove astronavte, saj se bodo nekateri trenutni upokojili. »Ti imajo posebno znanje, ki ga lahko in ga bodo predali novim kandidatom” Destinacija novih astronavtov bo Mednarodna vesoljska postaja (ISS), spogledujemo pa se tudi s potovanji do Lune, in sicer na lunarno postajo Gateway, morda celo do površja Lune. Kot je še poudaril, imajo možnost, da so izbrani, prav vsi primerni kandidati, ne glede na to, iz kako velike, bogate ali politično močne države prihajajo.
Poklic astronavta ni lahek, veliko je tudi tveganja, zato so kriteriji precej visoki. Agencija torej išče kandidate, ki imajo vsaj magisterij iz naravoslovnih znanosti, med drugim iz fizike, biologije, medicine, matematike ali iz strojništva oziroma drugih inženirskih znanosti ter računalništva. Dobrodošle so tudi pilotske izkušnje. Kandidati morajo imeti vsaj tri leta delovnih izkušenj, tekoče znanje iz angleščine in znanje še vsaj enega tujega jezika. Vsekakor morajo biti kandidati visoko motivirani in pripravljeni na zelo fleksibilen urnik, ki je precej daljši od osemurnega delovnika, potovanja so pogosta, družinsko življenje trpi, opozarjajo pri Esi.

»Ker je pri vesoljskih poletih prisotno tveganje, morajo biti osebe zelo prisebne in morajo dobro prenašati pritisk in se znajti v stresnih situacijah,« je še poudarila Lucy van der Tas, vodja službe za iskanje talentov. Dodala je, da bodo natančni pogoji objavljeni do odprtja razpisa. Prijavi bodo morali kandidati priložiti življenjepis, motivacijsko pismo, kopijo potnega lista in zdravniško spričevalo, ki ga izda pristojni organ letalske medicine.

Sledil  bo zahteven 18-mesečni postopek izbire. Potrebna bo potrpežljivost. 

Esa bo poskušala izbrati kar se da različno ekipo, tako po nacionalnosti kot spolu. Išče pa tudi osebo z določeno stopnjo invalidnosti, ki bi sicer povsem ustrezala kriterijem za astronavta, kar je pravzaprav prvenstvena novost, saj še nobena agencija ni iskala »paranavta«.

»Veliko invalidnih oseb dokazuje, da se v življenju da uspeti, kljub oviram. Ugotavljali bomo, ali je odprava invalidne osebe v vesolje možna. Veliko vprašanje je varnost. Trenutno imamo pravzaprav več vprašanj kot odgovorov, še posebej, ker nimamo svojih vozil za prevoz ljudi.

Italijanska astronavtka pravi »Ljudje nismo prilagojeni življenju v vesolju, tam nam bivanje omogoča tehnologija. In tudi v tem primeru lahko določene fizične okvare izničimo z ustrezno tehnologijo.« Kot so pojasnili pri Esi, so primerni kandidati tisti, ki imajo okvaro nog pod gležnjem, pod kolenom ali pa da imajo eno nogo krajšo od druge.

Več podrobnosti o zahtevah in načinu prijave pa na Esini spletni strani

 

Vir prispevka: Delo

Komentarji

Komentarji