Prihaja mraz iz polarnega kroga ter celinske Rusije.i

Srednjeročni izračuni so kar nekaj časa kazali na mrzlo obdobje zlasti v tednu med 11.2 in 18.2! Še posebej je bil CFSv2 prepričan da se bo to zgodilo.  Če pogledamo v stratosfero smo v začetku februarja videli obrat vetra. Ponovno je zapihal vzhodni veter. Sedaj se zonalni veter spet krepi, vendar spodaj bo še precej dolgo vztrajala nestabilnost. Verjetno bo razmeroma hladno vreme s toplejšimi obdobji vtrajalo še globoko v marec, sploh glede na segrevanja v spodnjem delu stratosfere. Efekt na klasičnih 500hPa kartah je ponavadi viden 10 dni kasneje. Torej blokada nad Skandinavijo se bo okoli 20.februarja postopno premaknila proti Grenlandiji in se v zadnjih dneh februarja verjetno spet okrepila nad Skandinavijo.

V prihodnjem tednu bo iz dneva v dan hladneje. Ponekod bo padla ogromna količina padavin. Sploh to velja za območje Julijskih Alp. Na Kaninu bi lahko zapadlo 2 metra novega snega! Na nas bo vplivala serija sredozenskih ciklonov, nestabilno vreme s pogostimi padavinami bo trajalo do petka. Meja sneženja bo precej nihala, ob približevanju ciklona se bo dvignila in se nato spet nekoliko spustila, vendar snežilo pod 1000m do četrtka ne bo!

V noči na četrtek nas bo prešla vremenska fronta, od severa bo začel dotekati mrzel polarni zrak. Verjetno se bo meja sneženja spustila do nižin, vprašanje pa je kako dolgo bodo vztrajale padavine. Lahko da bomo pred polarnim mrazom spet zeleni v večjem delu nižin. Po prehodu fronte bodo nastajale snežne plohe

Ohladitev bo ekstremna, prva ohladitev bo prišla iz arktičnega kroga, že v četrtek zvečer bo na 850mb med -15 °C in -10 °C. Od petka naprej bo sledilo spet sončno vreme z zelo mrzlimi jutri, povsod bodo temperature pod ničlo, večinoma med -8 °C in -15 °C, le ob morju nekaj stopinj pod lediščem. V mraziščih večinoma pod -20 °C. Tudi čez dan bodo temperature med -5 °C in -1 °C, le na Primorskem bo okoli +4 °C.

V nedeljo 13.februarja nas bo dosegla verjetno še bolj mrzla zračna masa, tokrat iznad celinskega dela Rusije. Ob prehajanju višinske doline hladnega zraka bodo lahko nastajale snežne plohe. Morda se bo na vzhodu temperatura spustila celo pod -20 °C na 850mb? (slika 6)

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji