Dež, sneg tudi v zaključku 2020 in začetku 2021

December se počasi končuje. Kot smo napovedali konec novembra se je izkazalo za resnično, saj je bil padavinsko bogat mesec v slogu decembrov, ko je vladala močna La Nina. Januar je bil v teh zimah mrzel in suh mesec, zaenkrat pa bo vsaj na začetku precej spremenljiv s pogostimi padavinami.

Severozahod Slovenije je dobil obilno snežno pošiljko in v Ratečah je sedaj skoraj en meter snega. V Ljubljani je kar dolgo časa vztrajalo sneženje, temperatura je bila nekaj ur zacementirana na 0 °C, ko je v okolici že pihal fenski veter in je večinoma deževalo. Ko je v Ljubljani zapihal veter je tudi hitro preklopilo v dež.

V naslednjih dneh si torej lahko obetamo precej padavin, nad Genovskim zalivom je že nastal nov ciklon, ki se bo ponoči pomaknil nad južni Jadran in se zjutraj pomaknil nad Balkan. Padavine se bodo od juga spet nekoliko okrepile(slika 1). Po nižinah južne in osrednje Slovenije bo rahlo snežilo. Lahko bi zapadlo med 5-10cm snega. Padavine bodo že dopoldne večinoma ponehale in popoldne se bo večinoma zjasnilo. Vendar izboljšanje bo kratko, kajti že v noči na petek se bo nad severnim delom Sredozemlja poglobil nov ciklon(sliika 2) Ta bo v petek 1.januarja zlasti zahodni Sloveniji prinesel novo pošiljko padavin. V alpskih dolinah bo večinona snežilo, drugod deževalo. Podobno vreme bo tudi v soboto, verjetno pa se bo deževalo tudi nad osrednjo in lahko tudi vzhodnim delom Slovenije. Po evropskem modelu bo po nižinah večinoma deževalo, le na severozahodu snežilo. Ameriški model pa je nekoliko bolj naklonjen sneženju tudi drugod. (slika 3) Odločale bodo malenkosti, vendar težko verjamem v ta model, nič pa ni nemogoče in odločale bodo malenkosti. V nedeljo bodo padavine večinoma ponehale,

Tudi v naslednjem tednu se vreme še ne bo stabiliziralo, z dolino nad jugozahodnim delom Evrope bi lahko spet prišli pod izrazit zahodni do jugozahodni zračni tok, kar bi pomenilo novo spremenljivost.(slika 4)

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Komentarji

Komentarji