Quantectum “Možnost potresov nad 5.5 je vsaj 7 dni najmanj 30%”

 

https://quantectum.com/overview/

Verjetnost proženja potresov z magnitudo nad 5.5 je še vsaj sedem dni najmanj 30-odstotna, z magnitudo nad 6.0 pa je najmanj 17-odstotna, po tednu dni pa bo, če se seizmična aktivnost ob valovih ne spremeni, verjetnost padla na šest odstotkov. Šibak do zmeren potres na območju osrednje Italije in severnega Balkana je bil v dneh takoj po potresu v Čilu sicer pričakovan, verjetnost za močan potres z magnitudo nad 6 pa je bila relativno velika, več kot 17-odstotna.

 

V teh dneh je širše območje Hrvaške (območje osrednje Italije in severnega Balkana) pod vplivom tektonskih valov z največjo valovno dolžino okrog 21.000 kilometrov, ki se premikajo z največjo hitrostjo približno 80 kilometrov na dan. Ti valovi povzročajo relativno šibak strižni vlek.

Kljub majhnim strižnim napetostim in strižnim vlekom pa je Quantectumov sistem za prognozo potresov (Quantectum Earthquake Forecasting System, QEFS) v zadnjih dneh na območju Hrvaške in sosednjih dežel zaznal prisotnost močno seizmično aktivnih tektonskih valov, ki so še pred hrvaškim potresom prožili številne potrese drugod po svetu, predvsem na območju Indonezije, Filipinov, Arabskega morja, vzhodne Turčije in Južne Amerike.

Na sliki so prikazani povezani potresi, ki so se zgodili na seizmično aktivnih tektonskih valovih, ki prečkajo Hrvaško v dneh pred hrvaškim potresom. Vsi potresi so obkroženi s koncentričnimi krožnicami. Modra do rdeča barva prikazuje polje strižnih vlekov zaradi tektonskih valov, ki so vidni kot obarvane sence. Aktivni valovi, ki prečkajo severni Balkan, so prikazani z obarvanimi polnimi črtami. Model na sliki so izračunali 2. decembra letos.

Najmočnejši povezan potres na valu, ki prečka tudi ozemlje Hrvaške, se je zgodil v bližini Los Lagosa (Čile) 27. decembra, z magnitudo 6,7, in je dvignil ocenjeno verjetnost proženja šibkih do zmernih potresov z magnitudo nad 4,5 na vseh območjih, ki jih ta val prečka (vključno z osrednjo Italijo in severnim Balkanom), na 98 odstotkov.

 

Vir: Delo

Več spodaj v povezavi

https://www.delo.si/novice/okolje/potresi-so-povezani-po-vsem-svetu-in-ne-mirujejo/

Komentarji

Komentarji