Vreme bo pestro, zima lahko resno zapreti januarja!

začetku januarja bo polarni vrtinec razpadel. Zadnji razpad je bil 12.februarja 2018, takrat smo videli učinek ob koncu meseca z močno skandinavsko blokado.  V Ljubljani teden dni ni bilo nad ničlo, kar je v času globalna segrevanja že znanstvena fantastika. Najbolj mrzlo pa 26.februarja s povprečno temperaturo -7,6 °C. Sneg pa smo imel cel februar in se je obdržal do 11.marca!

Kot sem dejal na 60N na višini 10hPa bo prišla do obrata vetra v vzhodo smer. Učinek v troposferi je videl ponavadi čez 10-20 dni. Ker modeli nimajo »vgrajenega« tega pojava bo prišlo do velikih sprememb. Kam bo padel ta efekt bomo pa še videli…

Jutri bo ekstremen dan, taki dnevi imajo povratno dobo vsaj 5 let. Po nižinskem svetu severozahodne Slovenije bo padlo pol metra snega. Na srečo je šel od zadnjega javljanja prodor nekoliko vzhodneje in jugozahodni veter ne bo tako močan. Zato bo tudi sprva snežilo po nižinah tudi drugod razen na Primorskem. Čez dan pa bo v osrednji in južni Sloveniji sneg prehajal v dež, popoldne bo deževalo tudi na vzhodu.

Tudi v torek se bo nadaljevalo oblačno vreme, na severozahodu bo snežilo, drugod večinoma deževalo, na vzhodu bo dežja zelo malo, še naprej bo pihal jugozahodni veter. Tudi v sredo bo še naprej oblačno, padavine pa bodo predvidoma le v zahodni Sloveniji, jih bo pa precej manj kot v torek.

In prišel bo zadnji dan leta, blokada nad severnim delom Atlantika se bo premaknila vzhodneje, k nam bo dotekal hladnejši in v višinah še vedno vlažen zrak. Za Silvestrovo si lahko obetamo nekaj rahlega sneženja, vendar ni videti kakšne večje snežne pošiljke saj ni izrazitega ciklona nad severnim delom Sredozemlja. Na sliki 4 meteogram za Letališče Jožeta Pučnika, tja do Novega leta bi po mediani zapadlo okoli 30cm snega.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

weatherbell.com

Komentarji

Komentarji