Za Božič ponekod snežinke. Kje?

V stratosferi se bo začel proces intenzivnega segrevanja, na 1mb se bo ob koncu leta segrelo vse do +40 °C , kar kaže ameriški GFS. Nato se bo začela ta toplota širiti navzdol vse do troposfere, to se odlično vidi na sliki 2. O razpadu polarnega vrtinca govorimo ko se zgodijo tri stvari: dvig gepotencialnih višin, obrat zonalnega vetra in dvig temperatur. Zaenkrat o razpadu še ne moremo govoriti kajti na 10hPa na 60N še ne bo prišlo do obrata zonalnega vetra ni pa več daleč. Zagotovo pa bo to dogajanje močno oslabilo polarni vrtinec in bomo videli v januarju kakšen učinek bo to za Evropo.

Tudi letos bo božični večer po nižinah Slovenije zelen. Nazadnje je bil v Ljubljani bel Božič leta 2003, sicer pa se vztrajno zmanjšuje odstotek belih, v sedemdesetih smo imeli 5, v osemdesetih 5, v devetdesetih pa 3. V tem tisočletju pa le v letih 2001 in že omenjeno 2003. Največ snega smo imeli 24.decembra leta 1994 ko smo imeli v Ljubljani 29cm debelo snežno odejo.

V tem tednu nas čaka bolj oblačno vreme, od severa se nam bo bližala vremenska fronta, ki nas bo dosegla v noči na petek. Pred njo bo zapihal jugozahodni veter, zato bo zlasti na vzhodu tudi nekaj sončnega vremena. Sicer pa bo veter prinesel otoplitev, med torkom in četrtkom bodo temperature čez dan večinoma med 8 °C in 13 °C, le v alpskih dolinah in v zavetrnih krajih bo hladneje.

V noči na petek se najbolj zanimiv dogodek v tem tednu, prešla nas bo vremenska fronta s sekundarnim ciklonom ki bo upočasnil prehod vremenske fronte. Po skupinski napovedi evropskega in ameriškega modela se bo meja sneženja v petek zjutraj oz. dopoldne spustila do nekaterih nižin. Po nižinah Primorske bo deževalo. Ohladitev bo kar solidna saj bo še v sredo na 700hPa temperatura nad ničlo, v noči na petek pa se bo v nekaj urah v višinah ohladilo za okoli 10 stopinj. Padavine bodo proti večeru od severa večinoma ponehale. Vprašanje je koliko snega bo zapadlo, vse bo odvisno od sekundarnega ciklona in njegove pozicije, ki bo upočasnil prehod hladne fronte. Verjetno bo po nižinah osrednje in južne Slovenije zapadlo 5 do 10cm, drugod manj ali nič.

V soboto in nedeljo bomo v polarni zračni masi od petka do nedelje bo pihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem burja. V soboto in nedeljo bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Proti jugu pa se bo začel spuščati del troposferskega polarnega vrtinca, ki nam bo v ponedeljek 28.decembra prinesel nove padavine.  V kakšni obliki je zaenkrat še prezgodaj, verjetno pa bo po nižinah v notranjosti snežilo?

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com, instantweathermaps.com

Komentarji

Komentarji