Je beli božič že odpisan? Upanje še tli..

Wave 1 je že nekaj časa precej aktiven. S pacifiške strani vidimo precej napadov na severni pol. Vendar za totalno razkosanje polarnega vrtinca potrebujemo tudi segrevanje s strani Atlantika, ki pa ga zaenkrat še ni videti. Pri segrevanju z ene strani lahko pride do dispozicije polarnega vrtinca. Torej v troposferi lahko pride do hitrih sprememb v zelo kratkem času.

Od jutri naprej nas po dolgem času čaka obdobje suhega vremena, vendar bo sonca vsaj po nižinah zelo malo. Največ sonca bo na Primorskem in v višjih legah, drugod pa bo precej nizke oblačnosti. V petek popoldne pa nas bo dosegla oblačnost sredozemskega ciklona, na jugu bo nekaj padavin že v petek zvečer. V soboto se bodo manjše padavine razširile nad večji del Slovenije, vendar bo količina zelo majhna.

Od nedelje se bo nad nami okrepilo območje visokega zračnega pritiska, po jutranji in dopoldanski megli bo čez dan verjetno povsod sončno vreme. Sončno vremo bo tudi v ponedeljek in verjetno še tudi v torek. Temperature čez dan bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 12 °C.

Nad severnim delom Atlantika bo ciklonsko območje in najverjetneje bo ob blokadi nad zahodno Rusijo spet sledil odcep v Sredozemlje, kar bo pomenilo novo obdobje deževnega vremena. Od srede naprej bodo zlasti na zahodu že prve padavine, ki se bodo v četrrtek verjetno razšrile vzhodneje ob sredozemski ciklogenezi. Za sneženje po nižinah bo pretoplo, verjetno bo tudi v sredogorju deževalo. Spremenljivo vreme z občasnimi padavinami zna trajati do konca naslednjega tedna!

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji