Slovenski satelit poslal prve posnetke

 

Prvi slovenski satelit poslal prve posnetke

Center odličnosti Vesolje-SI je prvič objavil posnetke prvega slovenskega satelita NEMO-HD.

Satelit je bil izstreljen 3. septembra in se kmalu zatem vtiril v soncesinhrono tirnico na višini 515 kilometrov. Upravljalci so ga nato umirili s pomočjo magnetnih navornikov, sončne celice pravilno usmerili za učinkovito polnjenje baterij, in testirali delovanje sistemov. 15 dni po izstrelitvi so ga imeli dovolj pod nadzorom, da so lahko varno odprli zaslonko in naredili prvi, “zgodovinski posnetek slovenskega satelita nad vzhodno Slovenijo”.

“Čeprav so bili na posnetku samo oblaki, smo bili izredno veseli, saj smo prvič videli, da je občutljiv optični sistem zdržal kritične sile in pospeške med izstrelitvijo ter deluje.”

Sledila je serija posnetkov, s katerimi so umerjali kamero. S tem so pridobili parametre za kasnejša samodejna snemanja.

Vsi posnetki so dostopni na tej povezavi.

Do konca tedna bo 65-kilogramski satelit dvatisotič obkrožil Zemljo.

Septembra je bil na isti raketi Vega izstreljen še en slovenski satelit Trisat. Slednji ima tri kilograme in je prvenstveno namenjen preizkušanju na sevanje odporne elektronike. S posnetki tega nanosatelita si med drugim obetajo napredek na področju spremljanja onesnaženosti površine morij z oljnimi madeži ali plastiko, določevanja žarišč velikih požarov in zaznavanja vulkanskega prahu v višjih plasteh atmosfere za potrebe letalske industrije.

 

Vir: RTV SLO MMC

Komentarji

Komentarji