Mirno jesensko vreme, …

Prva novembrska dekada bo po pričakovanjih večinoma suha. Najtoplejši zrak bo nad nami jutri ko se bo ničta izoterma dvignila skoraj do 4000m! Oslabljena fronta bo sicer prinesla ohladitev, vendar bo še naprej nadpovprečno toplo, še posebej v hribovitem svetu. V sredo bo dežja zelo malo, ponekod marsikje ne bo padlo nič, največ lokalno ponekod na juguvzhodu okoli 10mm.

Po prehodu vremenske fronte se bo od zahoda postopno krepilo območje visokega zračnega pritiska, nad Azorskim otočjem bo dolina z bistveno hladnejšim zrakom, zato bodo padavine večinoma le nad Portugalsko in Španijo, drugod pa padavin ne bo.

Anticiklon se bo proti koncu tedna širil proti vzhodu s središčem nad vzhodnim delom Evrope. Proti nam pa bo od vzhoda pritekal hladnejši in suh zrak. To pomeni da bo vreme podobno kot ga imamo v teh dneh. Večinoma bo sončno, zjutraj in dopoldne pa se bo po nižinah zadrževala megla ali nizka oblačnost. Temperature pa bodo po nižinah primerne letnemu času in bodo čez dan večinoma med 10 °C in 15 °C.

V drugi dekadi pa se oba modela še precej razlikujeta. Sam bolj verjamem evropskemu. Na začetku druge dekade naj bi zgradil kar močan anticiklon nad Severno Evropo. Zaenkrat še naprej kaže da večjih padavin ni pričakovati, verjetno pa bo od severovzhoda začel pritekati še nekoliko hladnejši zrak. Ameriški pa še naprej vztraja s toplejšo in bolj mokro različico. 

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

 

Komentarji

Komentarji