Nasa: Luna potrdila, več vode, kot smo menili doslej

Ameriška vesoljska agencija Nasa je potrdila, da je na površju Lune več vode, kot so menili doslej. Molekule vode so odkrili tudi v mineralnih zrncih, še več pa je je verjetno v senčnih delih Lune. Znanstveniki se  nadejajo, da bo vode dovolj za postavitev stalne lunarne postaje za nadaljnjo pot proti Marsu.

To je seveda zelo pomembno odkritje za Naso, ki namerava znova poslati človeka na Luno leta 2024 in nato tam do konca desetletja vzpostavit stalno bazo za nadaljnjo pot proti Marsu.

Sicer so znanstveniki že doslej domnevali, da je v mineralnih zrncih na osončenih delih Lune prisotna voda, vendar pa tega vse doslej niso mogli zagotovo potrditi. Spektralne analize namreč niso mogle nedvoumno potrditi, ali gre za molekule vode, ki je sestavljena iz dveh atomov vodika in enega kisika, ali pa zgolj za hidroksilni radikal, ki je sestavljen iz enega atoma vodika in enega kisika.

Nova študija pa je zdaj nedvoumno potrdila spektralni odtis molekul vode v osončenih predelih Lune, je pojasnila vodilna avtorica študije Casey Honniball z Inštituta za geofiziko in planetologijo na Havajih.

 

Vir: Siol

 

Komentarji

Komentarji