Odkrili dobro ohranjene, a osteklenele možganske celice

Možgani mladeniča, ki je prespal uničujoč vulkanski izbruh?
Le nekaj prebivalcev je ostalo v mestu. Eden od njih je bil tudi okoli 20-letni mladenič, ki je po predvidevanju arheologov umrl med spanjem na leseni postelji, obrnjen z obrazom navzdol. Skoraj dve tisočletji po tem vulkanskem izbruhu nova študija, objavljena v reviji Plos One, prinaša nove dokaze, ki kažejo, da so delci nenavadne črne snovi, pridobljeni iz posmrtnih ostankov mladeniča, res ostanki njegovih možganov.

Raziskovalci so z vrstično elektronsko mikroskopijo v vzorcu identificirali drobne sferične in cevaste strukture, podobne nevronom ali možganskim celicam, navaja portal Live Science.

Pred več desetletji odkriti ostanki
Tudi sicer dobro ohranjeno telo mladeniča so arheologi odkrili v 60. letih preteklega stoletja. Vendar je šele leta 2018 forenzični antropolog z neapeljske univerze Federico II in glavni avtor študije Pier Paolo Petrone med pregledom telesa odkril presenetljive arheološke dokaze. Šlo je za koščke steklenega materiala, ki so štrleli iz lobanje. Kot je Petrone takrat povedal za CNN, je odkriti material spominjal na obsidian, torej na vulkansko steklo, ki nastane, če se lava ohlaja tako hitro, da ne more kristalizirati.

Skozi nadaljnje raziskovanje je Petrone s sodelavci ugotovil, da so drobci videti kot delci starodavne možganske snovi, ki so ostekleneli zaradi izredne vročine vulkanskega izbruha.

 

Vir RTV SLO

Preberi celoten članek

 

Slika v naslovu:

Herkulanej je bil pred uničenjem počitniško mesto antičnih Rimljanov in glede na število razkošnih vil je mogoče sklepati, da tudi precej mondeno. Foto: Reuters

Komentarji

Komentarji