November sprva pretopel, umirjen. Spremembe po SV.Martinu?

 

Po zelo deževnem oktobru je morda na vrsti suh november. Bivši tropski ciklon Epsilon bo še vedno precej močan ko bo prišel v bližino Evrope, to bo pomenilo precej vetrovno vreme na območju severozahodne Evrope in visoke valove na severu Francije, VB vse do Norveške. Njegov prehod bo pomenil močnejši zonalni tok in krepitev Azorskega anticiklona proti severu. To bi pomenilo da bi po torku lahko nastopilo daljše obdobje suhega vremena. Zagotovo bo v gorah toplejše, vprašanje pa je kaj bi to pomenilo za nižine, saj močan anticiklon v tem času že prinaša večino dneva meglo oz nizko oblačnost. Na sliki 1 odcep doline od Epsilona nad vzhodno Evropo, pri nas izrazit severozahodni zračni tok, zaradi vpliva Alp padavine ostanejo severno od Alp.

Če pogledamo polarni vrtinec je v izrazitem vzponu in to bo trajalo še nekaj časa, hitrost vetrov je precej nad dolgoletnim povprečjem kar pomeni da se tudi stratosfera pospešeno ohlaja.Če povežemo to s našo troposfero je pričakovati da bo hladen zrak ujet nad arktičnim polom. Nad ZDA in Evropo pa zelo mil tip vremena brez kakšnih prodorov hladnega zraka proti jugu.

Pred daljšim obdobjem suhega vremena pa še poslabšanje v torek, ki bo prineslo nekaj dežja. Največ ga bo verjetno padlo v hribovitem svetu zahodne Slovenije, marsikje lokalno čez 100mm, proti vzhodu in na obali pa bo dežja malo.(slika 4)

Od srede naprej do konca tedna bo več sončnega vremena, po nižinah pa se bo zjutraj in večji del dopoldneva zadrževala megla ali nizka oblačnost. V drugi polovici tedna bo severno od Alp potovala vremenska fronta, ki bistveno ne bo vplivala na vreme pri nas, verjetno bo le nekoliko povečana oblačnost zlasti v petek in soboto. Temperature čez dan bodo večinoma med 15 °C in 20 °C. Postopno bo sledil temperaturni obrat, v vzpetem svetu bo topleje kot po nižinah.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji