Sonda pobrala vzorec, morda nevarnega na asteroidu

Ameriška sonda Osiris Rex je v torek uspešno pobrala vzorec z asteroida. Ta zgodovinski podvig je trajal približno štiri ure in pol.

Do stika med asteroidom in sondo je prišlo malo po polnoči po srednjeevropskem času, ko sta bila od Zemlje oddaljena približno 330 milijonov kilometrov. Celoten postopek je avtomatiziran, saj niti ni druge možnosti. Radijski signali namreč zaradi velike razdalje potrebujejo okoli 18 minut.

“Proučevanje tega vzorca bo znanstvenikom pomagalo raziskati izvor našega Osončja in izvor življenja na Zemlji ter kako Sončev veter vpliva na male svetove, kot je Bennu,” so tvitnili iz Nase.

Osiris Rex se je na pot v vesolje podala septembra 2016 in dve leti pozneje dospela v bližino Bennuja. Odtlej približno šest metrov dolga in 2100 kilogramov težka sonda kroži okoli asteroida in ga preiskuje s svojimi instrumenti in kamerami.

Črni asteroid, ki je dobil ime po starodavnem egipčanskem božanstvu, v premeru meri nekaj več kot 500 metrov in bi lahko čez več kot 150 let prišel precej blizu Zemlji, pri čemer pa je nevarnost trka majhna, še navaja DPA.

 

Vir RTV SLO

Preberi celoten članek

Komentarji

Komentarji