Asteroidi niso tisti, ki bi se jih morali najbolj bati

Čeprav naš planet na videz mirno reže svojo pot v vesolju, ga je v dobrih štirih milijardah let doletelo precej ekstremnih dogodkov, od trkov z asteroidi in celo planeta do obdobij, ko je bil prekrit z ledom.

Živimo na malem kamnu, ki predstavlja majhen drobec celotnega vesolja. Dogodki tam zunaj tudi vplivajo na naša življenja, ne nazadnje tudi Sonce kroji naše podnebje.
Sonce ima vpliv na naš planet. Smo na pravi oddaljenosti od Sonca, da imamo vodo v tekoči obliki, življenje se je lahko razvilo. V zadnjih letih se v astronomiji veliko govori o vesoljskem vremenu. Gre za učinek, ki ga ima Sonce na Zemljo. Skušamo razumeti, katere učinke ima Sonce na nas, to počne prek sončevega vetra, s katerim oddaja svoje delce, s tem pride do geomagnetnih neviht ali polarnega sija, ki ga lahko opazujemo tudi z Zemlje. Na drugi strani ti delci lahko povzročajo težave pri komunikacijah, lahko so nevarni za astronavte, satelite in letalski prevoz. Proučevanje izbruhov koronalne mase je zato pomembno.

 

Tam zunaj obstajajo nevarnosti, kot so asteroidi. Trki teh teles z Zemljo so se že zgodili, kar kaže analiza površja našega planeta.
Asteroidi lahko predstavljajo delno grožnjo Zemlji. Zato je pomembno, da obstajajo programi, ki jih skušajo zaznati, nato pa izmeriti njihove orbite. Ko govorimo o objektih, ki zaidejo v bližino Zemlje, so lahko nevarni za naš planet, večinoma gre za asteroide. Nekateri so lahko nevarni, obstaja seznam teh objektov, ki se Zemlji približajo na dovolj majhne razdalje, na manj kot 5 milijonov kilometrov, hkrati pa so večji od 140 metrov. Asteroidi večji od 140 metrov bi lahko s svojim trkom povzročili globalne posledice. Odkritih jih je bilo okrog 24.000, od tega je približno 40 odstotkov takih, ki so večji od te kritične velikosti. Okrog štiri odstotke pa imajo dimenzijo, večjo od enega kilometra, vsi preostali pa so veliko manjši in manj nevarni.

Obstaja program, ki novoodkritim asteroidom določa orbito, hkrati računa možnost, da pride do trka v naslednjih 100 letih. Na njihovi strani je cela vrsta asteroidov, ki so jim izmerili določene parametre, na podlagi katerih računajo verjetnost trka. Nekatere nato odstranijo iz seznama. Verjetnosti trkov so zares zelo majhne. Verjetnost 0 seveda ne obstaja (smeh), v realnosti tega ni, res pa je, da so zelo majhne. Včasih prebiramo o bližnjem srečanju Zemlje z asteroidom in dobimo lažni občutek nevarnosti. Včasih se namreč poroča, da bo neki asteroid prišel na 0,05 astronomske enote blizu Zemlji. To se sliši malo, a če to pretvorimo v razdaljo med Zemljo in Luno, ugotovimo, da gre objekt 20-krat dlje od Lune, kar je popolnoma drugačen občutek.

Vir: RTV SLO

Preberi ves članek

 

Komentarji

Komentarji