Meni

Radioaktivno snov iz jedrske elektrarne Fukušima želijo zliti v morje

Japonska bo radioaktivno vodo iz jedrske elektrarne Fukušima, poškodovane v potresu in cunamiju leta 2011, spustila v ocean. Postopek, ki mu mnogi nasprotujejo, naj bi se začel leta 2022, trajal bo več desetletij.

 
Izlitju v ocean ostro nasprotujejo predvsem ribiči, ki se bojijo, da v tem primeru na območju ne bodo mogli več loviti. Tekočino so pristojni sicer že filtrirali prek naprednega sistema, s katerim so odstranili visoko radioaktivne snovi, kot sta stroncij in cezij, ostale pa so manj nevarne, kot je tritij.

Nekatere okoljevarstvene organizacije opozarjajo, da takšna tekočina kljub temu ne bi smela priti v morje. Pomisleke je večkrat izrazila tudi Južna Koreja, ki je že pred časom prepovedala uvoz rib in vseh ostalih morskih sadežev s tega območja.

Vodo bi lahko tudi izparili

Japonska vlada je pred nekaj meseci sporočila, da je izvedljiva možnost tako izpust vode v morje kot tudi njeno nadzorovano izparevanje. Tokratnih medijskih navedb ni želela komentirati, so pa iz vladnega kabineta sporočili, da se z odločitvijo mudi, če želijo čim prej dokončati dela za dokončno opustitev elektrarne.

Vir: RTV SLO  Preberi ves članek

Komentarji

Komentarji

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)