Skoraj zimski scenarij prihodnji teden? Kako kaže z zimo?

Po pričakovanjih bo šel tisti prodor konec tega tedna bistveno vzhodneje. Po zahodni strani Alp in v osrednji del Sredozemlja, vendar ne preveč južno, se obrnil nekje nad Sicilijo in potoval čez Jadran proti severu. Pozimi je to precej zimski scenarij, ki nam zaradi močnega stržena(višinski jugovzhodnik in sv/vzhodnik nižje) prinese obilne padavine v snežni obliki s tako imenovanim kvarnerskim dimnikom proti osrednji Sloveniji.(slika 1)

Po današnjem dežju se bo nad nami hitro okrepilo območje visokega zračnega pritiska. Jutri, v petek in soboto bo vreme sončno in razmeroma toplo. V noči na nedeljo pa se bo hitro pooblačilo in padavine bodo postopoma zajele vso Slovenijo, zapihal bo severni veter, na Primorskem zmerna burja, meja sneženja se bo lahko ponekod spustila na okoli 1200m, na severozahodu še nižje. Danes kaže da bodo verjetno padavine v noči na ponedeljek oslabele in ponehale. Sledi vrhunec tega poslabšanja vsaj za snegoljubce, ciklon se bo obrnil zaradi močne blokade vzhodneje proti severu in čez Jadran prešel Slovenijo. Ker bomo v zavetrni strani ciklona bo začel od vzhoda pritekati občutno hladnejši zrak in takrat bi se lahko sneženja spustila pod 1000m. Zaenkrat pa je še predaleč za resno napoved, vendar kaže na zelo spodoben arktični prodor za sredino oktobra. Torek naj bi bil deževen dan, po glavnem zagonu naj bi se temperatura spustila na -1 na 850mb °C, kar pomeni da bi ob močnejših padavinah marsikje po nižinah lahko celo snežilo.(slika 2)

Ciklonsko območje naj bi vztrajalo nad Sredozemljem in osrednjim delom Evrope dalj časa, kar pomeni da bi se spremenljivo vreme lahko zavleklo proti zadnji oktobrski dekadi, ob razmeroma močni blokadi nad Grenlandijo.(slika 3)

Še prvi pogled na zimo, letos bo močna La Nina. To pomeni da bo nad severnim delom Tihega oceana pretežno visok zračni tlak, valovi naj bi potovali čez ZDA in Kanado in se spuščali proti Atlantiku. Ob stratosferskim zahodniku je to ponavadi prineslo dobro zimo za ljubitelje snega. Zadnjo smo imeli v zimi 2010/11, ki je prinesla mrzel in snežen december, v zimi 2008/09 je bil obilen s padavinami december in mrzel januar, v 1999/2000 smo imeli spet precej obilen s padavinami december, zapadlo je tudi nekaj snega, ki se je zaradi mrzlega januarja obdržal do februarja. La Nina in qbo+ smo imeli tudi v zimah 1971/72 in 1975/76, dobri zimi snežna odeja je bila v Ljubljani 82 oz. 55 dni. Ideja ECMWF za december je tipična La nini z blokado nad severnim delom Pacifika.(slika 4)

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji