Prihaja jesensko vreme..

Pred nami večje poslabšanje vremena z sekundarno ciklogenezo nad Genovskim zalivom! Večji del septembra smo imeli podaljšano meteorološko poletje s precej visokimi temperaturami. V Ljubljani je bila povprečna temperatura 19,5 °C, kar je približno toliko kot je bilo toplo poletje v osemdesetih letih. Odklon temperaturnih anomalij mesecu septembru, pove da so v večjem delu ZDA so bile temperature pod dolgoletnim povprečjem zaradi že omenjenega prodora mrzlega zraka iznad Arktike. Nad večjim delom Evrope in nad vzhodno Sibirijo pa nadpovprečno toplo.

V Yakutsku najbolj mrzlem kraju na svetu so temperature podobno kot pri nas precej nad dolgoletnim povprečjem 1981-2010. Danes je tam +15 °C, kar je precej nad dolgoletnim povprečjem, če je povprečna najvišja temperatura za september +11,3 °C. Tako bo ostalo še večji del naslednjega tedna.

Pri nas bo sprememba že jutri, ko bo zahodno Slovenijo že zajela oblačnost vremenske motnje, v hribovitem svetu zahodne in ponekod v južni Sloveniji pa se bodo pojavljale plohe. Postopno se bo krepil jugozahodni veter, v torek bo deževalo tudi ponekod na vzhodu. V sredo pa bo spet dež bolj verjeten v zahodni in osrednji Sloveniji. Še bo razmeroma toplo, na vzhodu čez dan okoli +25 °C. Povsem drugače bo ob koncu naslednjega tedna. Nad Genovskim zalivom bo v noči na petek nastal sekundarni ciklon in se pomaknil proti severovzhodu. Padavine se bodo od zahoda okrepile in zajele vso Slovenijo.

Sprva bo pihal okrepljen jugozahodni veter, s pomikom ciklonskega območja proti Madžarski pa bo v noči na soboto od severovzhoda začel pritekati občutno hladnejši zrak. Po najbolj mrzlem scenariju ki ga je izračunal glavni zagon evropskega modela se obeta ohladitev v 24 urah iz +11 °C na +1 °C na 850mb, kar pomeni da bi se lahko meja sneženja spustila na okoli 1500m nad morjem. V nedeljo bi lahko nastal nov ciklon nad Genovo, kar bi pomenilo da bi bila deževna tudi nedelja, vendar je še predaleč za resno napoved.

Začetek oktobra ne obeta kakšnega stabilnega in toplega vremena, nad severnim delom Atlantikom, pod Grenlandijo in nad zahodnim delom Rusije izrazit greben, atlantske motnje naj bi se spuščale proti Sredozemlju in verjetno vplivale na vreme pri nas.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji