Kaj nam prinaša začetek meteorološke jeseni?

 

Začela se je meteorološka jesen in z njo tudi bistveno nižje temperature, kot smo jih imeli še nekaj dni nazaj. Na naš še vedno vpliva višinsko jedro hladnega zraka, ki pa bo počasi oslabelo in od zahoda se bo nad Slovenijo razširil anticklon. Tokrat ne bo to afriški, ampak azorski. Temperature bodo zlasti čez dan postopno višje. Sicer vsi modeli kažejo nekoliko manj kot pred nekaj dnevi, tridesetica je za vikend možna na Primorskem, drugod pa bo šlo lokalno do 28 °C.

Že na začetku naslednjega tedna pa nova atlantska motnja, videli bomo prehod oslabljene vremenske fronte in nastanek sekundarnega ciklona nad Genovskim zalivom. Ob prehodu fronte bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. Kakšnih močnejših neviht pa ne bo, bolj bo šlo za plohe krajevnega značaj oz. jesenski dež. Nato pa nas do konca tedna čaka lepo jesensko vreme, v torek bo še vetrovno, v sredo pa bo tudi burja na Primorskem oslabela. Jutra bodo zaradi jasnine sveža, med 10 °C in 15 °C, čez dan pa prijetno, tja do 25 °C, na Primorskem še malo več.

Tja proti sredini meseca pa bi lahko gledali velik kontrast med zahodno in vzhodno polovico Evropo z značilnim islandskim minimumom. To pomeni da bo nad vzhodnim delom Evrope in zahodnim delom Rusije suho in pretoplo, nad zahodno polovico pa bodo temperature nekoliko pod povprečjem. Mi bomo pod toplimi in vlažnimi južnimi do jugozahodnimi vetrovi, kar pomeni občasno spremenljivost in razmeroma toplo vreme. (slika 4)

Jutri bo sprva spremenljivo oblačno, ponekod na severu bo občasno rahlo deževalo, popoldne bo povsod več sončnega vremena, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C, na Primorskem do 26 °C. V petek bo sončno z jutranjo meglo po nižinah, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C, na Primorskem do 28 °C. V soboto bo sončno, ponekod bo zjutraj megla, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C, na Primorskem do 30 °C. V nedeljo bo še sončno in toplo vreme, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C, na Primorskem do 30 °C.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji