Ponekod burno ob koncu tedna, poletju v slovo? .

 

Bliža se konec meteorološkega poletja, nekateri pa že govorijo o prihajajoči zimi. Kanadski sezonski model kaže na negativni NAO Indeks in precej zimsko vreme. Sploh to velja za konec novembra oz. začetek decembra in pišejo o arktičnem prodoru nad Evropo. Nekaj podobnega misli tudi accuweather. Zaenkrat se lahko samo nasmehnem takim napovedim, kajti njihova verjetnost je zaenkrat zelo majhna. Presenetljivo pa je da je qbo postal spet pozitiven, nad Ekvatorjem piha trenutno na 30mb blizu 10m/s. Zahodnik pa se bo v prihodnjih mesecih še povečal. Zakaj presentljivo, ker se qbo spreminja ciklično in vztraja vzhodnik ponavadi več kot leto dni, v zadnjem ciklu pa je bilo to komaj 4 mesece. Slab obet za prihajajočo zimo, ob nizki solarni aktivnosti naj bi bil polarni vrtinec močan, kar pomeni toplo zimo z malo snega.

Vremensko dogajanje v naslednjih dneh pa je vedno slabše v smislu obilnih padavin. Dolina bo šla še nekoliko južneje in se poglabljala dalj časa, vsaj 2 dni. Pod močnimi višinskimi jugozahodnimi vetrovi bomo vsaj 48 ur(od sobote popoldne do ponedeljka popoldne), kar pomeni obilne padavine zlasti na zahodu Slovenije. Težko je reči kje bo padel višek padavin zaenkrat kaže da naj bi bilo to v FJK, kjer imajo posamezni člani tudi 200mm+ v 24 urah. Kar pomeni da lahko ponekod pade blizu 500mm dežja v prvem delu poslabšanja.

Po prehodnem izboljšanju v torek 1.septembra sledi novo poslabšanje vremena, ki nas bo doseglo že v sredo. Deževno bo verjetno še tudi v četrtek. Pri drugem poslabšanju padavine ne bodo tako obilne in bodo razporejene bolj enakomerno po celi Sloveniji, kljub temu pa tam kjer bo padlo v prvem delu ogromno padavin bo verjetno obstajala velika verjetnost plazov. Tako da je pred nami zelo burno vremensko dogajanje, ki ga lahko primerjamo z Železniki 2007.

Jutri bo večinoma sončno, popoldne in zvečer lahko v hribovitem svetu zahodne Slovenije nastane kakšna nevihta, najvišje temperature bodo med 24 °C in 30 °C. V petek bo sončno vreme, na zahodu pa bo več oblačnosti, sprva bodo padavine v hribovitem svetu, popoldne pa tudi drugod na zahodu, ponekod bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C. V soboto bo na vzhodu še sončno, na zahodu in delu osrednje Slovenije pa spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 24 °C in 30 °C, na vzhodu do 32 °C. V nedeljo bo oblačno in deževno, najmanj dežja bo na vzhodu, še bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C, na Primorskem in na vzhodu do 25 °C.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji