Torek do 32, konec tedna občutno poslabšanje?

 

Tako nizko ITCZ odkar spremljam vreme še ni bil. Niti enkrat ni prišel nad 30-letno povprečje. Večinoma na nas vpliva azorski anticiklon in tako bo tudi v prihodnjih dneh. Seveda je še veliko časa da se vremenska slika za letošnje poletje popravi…

Na začetku naslednjega tedna se bo vrnilo zelo toplo vreme z azorskim anticiklonom. Vendar tako jutri kot v torek so možne krajevne padavine. Torek bo najtoplejši dan v prihodnjem tednu, ob morju, na Goriškem in na vzhodu bi lahko prilezla temperatura tja do 31 °C, morda 32 °C. V sredo bomo pod vplivom nove atlantske motnje, ob vzhodniku se bo tudi ohladilo. V četrtek in petek bo spet več sončnega vremena, popoldne bodo zlasti v gorskem svetu nastajale plohe in nevihte, temperature pa bodo nekoliko pod dolgoletnim povprečjem, verjetno bo tridesetica možna le na Primorskem.

Ob koncu tedna bo nad Genovskim zalivom nastalo ciklonsko območje, ki bo vplivalo na vreme pri nas. Zlasti v soboto bodo pogoste plohe in nevihte in znova se bo osvežilo. Za nedeljo pa je še vprašanje. Nastanejo kar precejšnje razlike med skupinskim izračunom med GFS in ECMWF. Tokrat bolj verjamem ameriškemu modelu ki ima zahodnejšo pot in spust proti Sredozemlju, medtem ko ima Evropejec pot severno od Alp. Razlika je seveda občutna, pri ameriškem imamo izrazito vremensko fronto s sekundarcem nad severno Italijo in močno ohladitev, medtem ko ima evropski sicer padavine vendar precej manjšo ohladitev. 

V sredo ob naslednjem zapisu bo znanega že kaj več…

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com, cpc.ncep.noaa.gov

Komentarji

Komentarji