Poletje 2020, kot v 80ih letih.

 

Vstopamo v drugo polovico poletja, v prvi polovici julija se ni veliko spremenilo v primerjavi z junijem. Temperature so bile v večjem delu Evrope pod dolgoletnim povprečjem, nekoliko izstopata območje Alp, Portugalska in del Španije.

Kaj nas čaka v drugi polovici julija? Lahko rečem da se zna zgoditi da se bo nadaljevalo podobno vreme, vsakih nekaj dni nas bo prešla vremenska fronta, ki bo prinesla ohladitev. Sicer pa kdor je pričakoval po deževnem juniju, popolnoma drugačen julij se je zmotil. V enem izmed člankov sem povedal da mokra tla izjemno vplivajo na temperaturo. Ob suhem juniju bi imeli veliko boljše pogoje za kake ekstremne temperature, tako pa se zelo težko segreje čez 30 °C. Tudi avgusta ne pričakujem kakšnih dolgotrajnejših vročinskih valov.

Konec tedna bo po pričakovanjih bolj spremenljiv, kajti na nas bo vplivalo višinsko jedro hladnega zraka. Zato bo do nedelje precej spremenljivo vreme, bolj stabilno pa bo ob morju. V nedeljo pa se bo pomaknilo proti Balkanu, zato ne pričakujem padavin, oz. kakšno ploho v gorskem svetu. V začetku naslednjega tedna se bo nad nas delno razširil anticklon, zato bo ponedeljek večinoma sončen in toplejši. Vremenska fronta se bo spuščala proti Alpam in nas predvidoma dosegla v sredo(slika 3). V torek popoldne pa bo nekaj predfrontalnega dogajanja.

V drugi polovici naslednjega tedna se bo nad Skandinavijo poglabljalo območje precej nizkega zračnega pritiska. Nad Srednjo Evropo bomo prišli postopno pod bolj vlažen zahodni zračni tok. Sekundarni cikloni pa bodo začeli nastajati nad severnim delom Sredozemlja oz. Genovskim zalivom, kar bo k nam prineslo spremenljivo vreme z vsakodnevnimi krajevnimi padavinami. 

Gregor SkokI(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji