Poletje brez vročinskih valov?

 

Skoraj smo že na polovici meteorološkega poletja, zaenkrat pa nič posebnega glede temperatur. Letošnje poletje je zaenkrat v slogu starih poletij v 80-tih. V Ljubljani smo imeli 5 vročih dni, ni pa bilo še vročinskega vala, dva dni zapored smo imeli le enkrat povprečno temperaturo večjo od 24 °C. V celinskem podnebju kot vemo mora biti povprečna temperatura vsaj 3 dni zapored čez 24 °C da lahko govorimo o vročinskem valu.

Vročina, če pride pa ne zdrži dolgo, bolj kot ne je to letos posledica predfrontalnega dogajanja, saj jugozahodnik ki je znanilec spremembe vremena precej zviša temperaturo. Tudi v naslednjem tednu bomo imeli podobno ohladitev kot je bila včeraj. Sedaj bomo kar nekaj časa pod vplivom vzhodnih vetrov in se bo težko na celini segrelo čez +25 °C. V četrtek pa sledi poslabšanje vremena in vnovična ohladitev. Slovenija bo spet v zelenem območju! Če je še včeraj kazalo morda na vročinski val okoli 22.julija naprej je danes vremenska slika popolnoma drugačna. Sploh evropski in kanadski skupinski izračun kažeta ob koncu naslednjega tedna višinsko kapljo hladnega zraka zelo blizu nas. Kanadčan jo ima celo zahodneje od nas, vendar osebno v to ne verjamem da bi to spremenljivo obdobje od četrtka naprej trajalo več dni. Verjetno bodo dopoldnevi od petka naprej sončni, popoldne pa bodo nastajale krajevne plohe in nevihte.

Tudi zadnja vremenska dekada kot sem že napisal ne bo prinesla nič novega. Na sliki so povprečne anomalije gepotencialnih višin za obdobje med 19 in 26.julijem. Vidimo greben nad zahodno polovico Evropo, nad vzhodno Evropo pa izrazito negativne anomalije, kar pomeni da bo še vedno odprta pot ciklonskim območjim iz Atlantika proti jugovzhodni Evropi. Ni tiste klasične slike, greben čez večji del Sredozemlja, ki so bili stalnica zadnja poletja. Ti vdori z Atlantika seveda lahko vplivajo na vreme pri nas, če gre dolina dovolj zahodno in naslednja možnost za padavine je okoli 22.julija.

Jutri bo sončno vreme, pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C, na Primorskem do 27 °C. V torek bo sončno vreme, veter bo oslabel, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C, na Primorskem do 28 °C. V sredo bo še sončno vreme, na severu popoldne ni izključena kakšna ploha ali nevihta, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 22 °C in 28 °C. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma nevihtami, osvežilo se bo, zapihal bo severni veter, na Primorskem sprva šibka burja, ki se bo proti večeru okrepila, najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji