Strela, ki je trajala skoraj 17sekund!

Svetovna meteorološka organizacija je po analizi, ki je trajala dobro leto iz satelitskih podatkov oznanila udar tako imenovanih “superstrel”. Ena je postavila nov časovni absolutni rekord, saj jo je na nebu bilo mogoče opazovati skoraj 17 sekund, druga pa rekord v dolžini, saj je presegla 700 kilometrov. 

Najdlje trajajočo strelo so 4. marca 2019 videli nad Argentino, in sicer je na nebu vztrajala 16,73 sekunde, razkriva ta teden objavljeno poročilo Svetovne meteorološke organizacije

To je skoraj deset sekund dlje od prejšnjega rekorda, ko je 30. avgusta 2012 strela udarila nad Francijo in izginila po 7,74 sekunde.

 

Superstrele” opazujejo iz vesolja

31. oktobra 2018 je v Braziliji medtem udarila najdaljša izmerjena strela do zdaj. Sateliti, s katerimi Svetovna meteorološka organizacija preučuje strele, so njeno dolžino namreč določili pri 709 kilometrih (z možnostjo odstopanja za 8 kilometrov). 

Prejšnji rekord za najdaljšo strelo je bil s tem presežen za več kot dvakrat. 20. junija 2007 so nad ameriško zvezno državo Oklahomo izmerili “samo” 321 kilometrov dolgo strelo. 

 

Vir: siol

Komentarji

Komentarji