Poletje je tu, pa bo vreme tudi tako??

Danes se je začelo tudi koledarsko poletje. Danes je najdaljši dan v letošnjem letu, od jutri naprej pa bo že za minuto krajši. V juniju zaenkrat nismo še imeli daljše obdobje suhega vremena. V zadnjih dneh pa je tudi vremenska napoved za dan ali dva naprej kar težko napovedljiva, kajti nad Evropo, zlasti nad območjem Balkana je precej višinskih jeder hladnega zraka. Moja vremenska postaja ki je 2km stran od ARSO postaje Malkovec(Posavje) je zabeležila v zadnjih dveh tednih 55mm padavin. Prihajata pa najbolj vroča in poletna meseca julij in avgust.

Padavine zelo vplivajo na absolutno temperaturo. Razlika med mokrimi in suhimi tlemi je običajno 2 do 3 stopinje, včasih celo 4. Po domače povedano če je tmax +35 pri mokrih tleh, bi bila lahko ta temperatura tja do 38 ali 39 če bi bila tla zelo suha, oz. če bi v zadnjih 30 dneh padla podpovprečna količina padavin. Iz tega razloga v juliju ne bi smeli imeti posebej visokih temperatur če pride vročinski val. Sam osebno sovražim to vročino, veliko raje imam suho vročino, kot pa vročino z visoko vlažnostjo v ozračju, kar bo največja “nevarnost” v juliju.

Vreme v naslednjem tednu bo sprva stabilno in bistveno topleje. Zapihal bo severni veter oz. burja na Primorskem kar pomeni da v notranjosti ne bo šlo čez 30 °C. Pri takem profilu vetra se ponavadi najbolj segreje na Primorskem in Goriškem. Pri jugozahodniku pa kraji na vzhodu Slovenije, še posebej zaradi orografije Črnomelj.

V začetku tedna bo sprva sončno in zelo toplo vreme, iznad Skandinavije pa se bo začela spuščati nova višinska dolina s hladnejšim zrakom, ki nas bo dosegla v sredo zvečer. Od izračuna do izračuna se nekoliko spreminja pot te višinske kaplje zato bo spet kar težko napovedati točno napoved v naslednjih dneh. Prve nevihte bodo možne v sredo popoldne in zvečer, gfs ima večjo možnost neviht nad FJK, medtem ko ecmwf nad Prekmurjem oz. bolj proti Madžarski. Sedaj pa bodi pameten.

Četrtek bo verjetno najbolj spremenljiv dan naslednji teden s pogostimi plohami in nevihtami, tudi nekoliko hladneje bo. V petek sledi obrat vetra v jugozahodno smer in tisto kar sem prej pisal velika verjetnost za 30 °C in več stopinj na vzhodu Slovenije. Ozračje bo še naprej labilno zato bodo zlasti v popoldanskem času nastajale krajevne plohe in nevihte. Podobno naj bi bilo tudi ob koncu naslednjega tedna.

Pa si poglejmo še napoved dveh glavnih modelov za začetek julija. Lahko rečem da sta si kar podobna, oba vidite negativne anomalije nad zahodnim delom Rusije in pomik anticiklona proti severnemu delu Atlantika oz. proti zahodnemu Sredozemlju.Po obeh naj bi vstopili v bolj spremenljivo obdobje z možnostjo kar pogostih padavin, sploh pri ameriškemu je videti pogoste prodore proti Sredozemlju, medtem ko ima evropski bolj severozahodni tip vremena.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji