Vročin še ne bo, lahko pa se zgodi to..

Temperaturne anomalije v zadnjih dveh tednih kažejo na dokaj sveže vreme nad večjim delom Evrope, še posebej mrzlo je nad Kanado. PNA indeks bo šel počasi v pozitivno fazo, kar pomeni da se bo nad vzhodnim delom ZDA začela spet poglabljati kar globoka dolina, oz. točneje nad Hudsonovim zalivom. Na drugi strani se bo zato krepil tudi greben nad severnim delom Evrope. S tem pa bo odprta pot ciklonom iz Atlantika proti Sredozemlju. Taka vremenska slika se zaenkrat kaže tudi v zadnji junijski dekadi.

Kdaj bo prvi vročinski val? Verjetno ga junija letos ne bo. Sicer pa smo v preteklosti morali kar nekajkrat čakati na julij, to je bilo v zadnjem desetletju v letih 2011, 2015 in 2016. Zanimiva je statistika tudi pri vročih dneh. V Ljubljani se je ponavadi zgodil v mesecu juniju, so pa bila leta ko smo morali čakati kar pozno v julij, recimo leta 1992 se je zgodil šele 18.julija. Leta 1978 pa v Ljubljani sploh nismo imeli vročega dne.

Pa poglejmo vremensko dogajanje v naslednjih dneh. Višinsko jedro hladnega zraka, ki nas bo doseglo v nedeljo bo prineslo ponovno poslabšanje vremena s plohami in nevihtami. Jedro se bo pomikalo čez Slovenijo proti jugovzhodu, v ponedeljek bomo prišli v zavetrno stran zato bo zapihal severni veter in ponovno se bo ohladilo. Če bo še v nedeljo v Prekmurju okoli 29 °C, bo v ponedeljek le še okoli 20 °C. Zaradi hladnega zraka v višinah bo ponedeljek oblačen in zelo spremenljiv s pogostimi plohami in nevihtami. Kot se vidi na sliki je na vidiku novo jedro nad VB, ki se bo spuščalo proti Sredozemlju, zato bo torek prinesel prehodno izboljšanje vremena, plohe in nevihte pa bodo bistveno redkejše. V sredo pa bomo že pod vplivom novega višinskega jedra, od jugozahoda bo začel pritekati spet bolj topel in vlažen zrak, plohe in nevihte pa bodo spet bolj pogoste. Deževen bo tudi četrtek, v petek pa sledi postopno izboljšanje vremena od zahoda se bo okrepilo območje visokega zračnega pritiska. Vendar na vidiku je novo jedro ki nas bo predvidoma doseglo v nedeljo 21.junija?

Zaenkrat kot vidite spremljamo že nekaj tednov nespremenjen vremenski vzorec, vrednost ITCZ je še naprej izjemno nizka, močno pod dolgoletnim povprečjem!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com, cpc.ncep.noaa.gov

Komentarji

Komentarji