Prihaja tudi sneg in pozeba..

Temperature zunaj so bolj primerne za konec maja kot pa sredino aprila. Vendar zračni tlak zmerno do močna pada, kar pomeni da prihaja sprememba vremena. Od severa nas bo v noči na torek dosegla vremenska fronta. Padavine bodo kratkotrajne in jih bo malo, glede na to da bo šel prodor po vzhodni strani Alp je največ padavin pričakovati nad osrednjo in deloma vzhodno Slovenijo, proti zahodu pa bo padavin vse manj.(slika 1) Marsikje pa bo ob tej hitri menjavi zračnih mas zagrmelo.

Žal pa bo za vremensko fronto zelo mrzla zračna masa. Veter bo v torek zvečer hitro začel slabeti in v sredo zjutraj bo velika nevarnost pozebe. Zjutraj bo marsikje pod ničlo, sploh pa po neprevetrenih kotlinah bi lahko šlo tja do -3 °C ali celo -4 °C.(slika 2) V sredo bo dan ko se bo od zahoda hitro začelo krepiti območje visokega zračnega pritiska in zlasti v višinah se bo ogrelo v 12 urah za več kot 10 °C kar pomeni da četrtkovo jutro ne bo več tako mrzlo v popvrečju bo dobre 3 stopinje hladneje kot v sredo, vendar kljub temu možnost slane ni izključena.

Krepitev afriškega anticiklona se bo začela torej v sredo, vzpostavil se bo dokaj močan južni zračni tok ob pomoči depresije nad Azorskim otočjem. Iz Sahare bi lahko pripotovalo precej saharskega peska(slika 3), ki seveda zaradi tega ker ne bo padavin do tal ne bo segel. Vendar ozračje zagotovo ne bo tako čisto kot bo po vremenski fronti v sredo in četrtek. Od petka naprej bo marsikje čez dan lahko tudi čez +25 °C. Vendar zelo verjetno toplo vreme ne bo trajalo dolgo, nad zahodnim delom Sredozemlja se bo postopno okrepil sredozemski ciklon, katerega pot zaenkrat še ne poznamo. (slika 4)

Slovenija bo na ozkem anticiklonalnem mostu, ki se bo lahko zelo hitro podrl saj se zdi da bo območje visokega zračnega pritiska nad Evropo popolnoma izpuhtelo. Bomo videli kaj se bo zares dogajalo ko bomo bližje, zaenkrat pa dobro kaže za nekaj več dežja. (slika 5)

Jutri bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C. V torek zjutraj bodo padavine od severa zajele večji del Slovenije in čez dan oz. popoldne od severa ponehale, meja sneženja se lahko prehodno spusti do nižin, popoldne se bo od severa zjasnilo, zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem burja, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem do 15 °C. V sredo bo sončno in topleje, na Primorskem bo še pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C. V četrtek bo sončno, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji