Druga polovica aprila bolj hladna?

Mrzel zrak nas bo postopno zapustil, nad Evropo pa se bo postopno okrepilo območje visokega zračnega pritiska z afriškim pridihom. Nad Evropo se bo izoblikoval t.i. omega blok, saj se bo nad Atlantikom močno poglobilo območje nizkega zračnega pritiska, drugo bo vztrajalo nad Grčijo. Zračni pritisk bo večinoma okoli 1030hPa kar pomeni da bo izjemno stabilno vreme s precej sonca. Zaradi jasnih noči pa bodo veliki dnevni temperaturni hodi. Zjutraj bo le malo nad ničlo, ponekod bo možna tudi slana, čez dan pa bo prijetno toplo.

Izjemno otoplitev s temperaturami okoli 25 °C(slika 1) pričakujemo naprej zlasti v Franciji, ki se bo v nadaljevanju tedna postopno širilo proti vzhodu. Najtoplejše vreme pri nas pričakujemo za velikonočne praznike. Po sliki 2 bi šlo lahko realno na jugovzhodu čez +25 °C. Tokrat očitno spet ne bo veljal tisti znani pregovor…

Na velikonočni ponedeljek najnovejše projekcije evropskega modela kažejo poslabšanje vremena in ohladitev. Prihodnji ponedeljek bi lahko po skupinskem izračunu prišlo do nastanka genovskega ciklona ob vdoru po zahodni strani Alp(slika 3). Upam da se kaj takega uresniči, ponekod je letos padlo zelo malo padavin, to velja zlasti za severovzhod Slovenije.

Tudi proti zadnji dekadi ne kaže na kakšno hitro otoplitev, kajti še vedno bo anticiklon nad severnim delom Atlantika postavljen precej visoko, nad Vzhodno in deloma Osrednjo Evropo pa bodo celo negativne anomalije, sicer kakšne moče po karti na sliki 4 ni videti ob severozahodniku v višinah…
Vse bolj kaže da se bo uresničila CFS-jeva napoved ko je napovedoval spremenljivo sredino meseca aprila.

Jutri bo sončno, pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V torek bo sončno, še bo pihal šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V sredo bo sončno, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C. V četrtek se bo nadaljevalo sončno vreme, najvišje temperature bodo med 18 °C in 24 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji