Mraz, veter sneg..potem pa..

Dobra novica za ljubitelje pomladi in lepega vremena. Po tem močnem vdoru polarnega zraka, se bo vreme stabiliziralo, kar praktično kažejo vsi modelski izračuni.

Po naslednjem torku bo predvidoma vsaki dan skoraj kristalno jasno z zelo čistim zrakom, kar bo pravo nasprotje zelo onesnaženega zraka, ki ga vdihujemo v zadnjih dneh. Torej kot posledica dovoda jugovzhodnih višinskih tokov in puščavskega peska iznad Azije.

Počasi se bo iz dneva v dan po torku segrevalo, zjutraj bo sprva še zelo hladno, jutranje temperature bodo med -1°C in do -4°C, lokalno po planotah Notranjske in Alpskih dolinah tudi pod -5°C. Do petka bodo maksimalne dnevne temperature še vztrajale pri okoli 10°C. Tekom naslednjega vikenda in v nadaljevanju pa se bo ob postopnem vdoru toplejših zračnih mas iznad Sredozemlja navzgor proti osrednji Evropi lahko segrelo tudi nad 15°C.

Sinoptična situacija se bo torej spremenila. Jedro mrzlega zraka nad Skandinavijo, ki nas sedaj oskrbuje s pogostimi prodori ter spremembami vremena bo oslabelo. Hkrati bo oslabel močan Grenlandski anticiklon, ki je bil faktor, da je prehodno oslabela stalna zahodna “zonalna cirkulacija”. Tako se je prestavila polarna fronta z lego jet streama precej južneje proti Sredozemlju v zadnjem tednu. Skozi celotno zimo pa smo imeli valovanje polarne fronte precej severneje, globoka ciklonska območja so potovala po klasični poti preko severnega Atlantika, Velike Britanije in dalje proti Skandinaviji. Nad osrednjo, južno Evropo pa je vztrajal trdovraten Azorski anticiklon tudi več kot 1 mesec skupaj, ki ni dopuščal kakšnih večjih sprememb in prave zime.

Proti koncu prihodnjega tedna naj bi se torej nad Atlantikom skreiralo obsežno območje nizkega zračnega pritiska, istočasno pa se bo vzpostavil, okrepil anticiklonalni greben iznad Afriške celine. Ta nam bi lahko prinesel okoli konca prve dekade aprila tudi okoli 20°C, ter zelo suh zrak. Suša se bo žal marsikje še nadaljevala, obilnih padavin ni na vidiku.

Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

Viri slik: Weatherbell.si, ARSO.si

Komentarji

Komentarji