Zima tudi v Aprilu?

Občasne snežne padavine v vzhodni polovici Slovenije bodo v naslednjih urah postopno povsod ponehale. Tekom dneva in proti večeru, pa se bodo rahle postopno vrnile, sneg bo prehajal v dež. Padavin bo malo. Na Primorskem bo še pihala močna burja, ki bo počasi slabela, sunki lahko dosežejo 100 km/h.

Postopno se bo segrevalo, od jugovzhoda bo namreč valovila topla advekcija, ki bo vse bližje našim krajem. Hitro bo pogrelo, v primerjavi z prejšnjimi dnevi bodo dnevne temperature tudi za 20 stopinj višje. Čaka nas lep vikend z obilico sonca, ob že močnem marčevskem soncu se bo lahko segrelo vse do 18 stopinj celzija. Jutra bodo še precej hladna, ostalo bo še nekje okoli ničle, po bolj prevetrenih predelih po termalnem pasu pa bodo okoli 5°C.

V začetku tedna sledi nova močna ohladitev. Iznad Skandinavije se bo spustil ponovno mrzel polarni zrak, prodor bo šel nekoliko vzhodneje, kar pomeni da bo šlo za suho, ter ostro ohladitev. V prostem ozračju bo se ohladilo vse do -11°C na višini 1500 m, kar bo za zadnji dan marec, oziroma tudi ob vztrajanju prodora hladnega zraka še v prvem dnevu aprila resnično izjemna ohladitev. Spet bo možnost pozebe ob suhem zraku ter nizkih rosiščih.

V nadaljevanju tedna se bo hladen zrak postopno umaknil, a bo še ostalo hladno z maksimalnimi temperaturami le do dobrih 10 stopinj, nekoliko topleje bo ob morju kjer bo se ozračje segrelo do 15°C ob ponovni aktivaciji burje. Proti koncu tedna je možna nova ohladitev, ta bi lahko aktivirala Sredozemlje, oziroma možna bi bila kreacija Genovskega/Sredozemskega ciklona. Tako kažejo nekateri trenutni modelski izračuni, a o tem kaj več v prihodnjem tednu. Vsekakor pa se nakazuje, da bo vreme ostalo dinamično, izmenjavala se bodo toplejša/hladnejša obdobja z nizko lego polarne fronte. Marsikaj gre pripisati k razpadu polarnega vorteksa, ter oslabitvi zonalnih vetrov po zgornjih delu stratosfere v sredini marca. Kot tudi negativni severnoatlantski oscilaciji, kar se je zgodilo prvič letos. Prave in dolgotrajne pomladi tako še vedno ni na vidiku.

Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

Viri fotografij: weatherbell.com, noaa.gov.

Komentarji

Komentarji