Prihaja mraz, pozeba in sneg!

Spet je sledil pošteni obrat pri modelih. Po vsej verjetnosti se nam obeta nekajdnevna zimska episoda v zadnji dekadi marca. Takšni prodori tako pozno v tem obdobju so precej redki, zadnji tako izrazit se je zgodil leta 2013, pred tem pa leta 2003.

Prodor hladnega zraka, ki nas bo dosegel v nedeljo bo še dolgotrajneši kot je sprva kazalo. Hkrati se za v torek nakazuje nastanek plitvega ciklonskega območja s centrom v okolici Kvarnerja, mrzel (Arktični) zrak naj bi nato pronical še bolj proti zahodu. Ciklonsko območje, oziroma jedro hladnega zraka naj bi tako imelo nenavadno smeri, lahko bi potovalo celo v V-Z smeri, kar je nekaj izjemno redkega preko Jadrana v smeri proti Genovskem zalivu.

V višinah bodo pihali prevladujoči severovzhodni-vzhodni vetrovi, ki naj bi pustili nekaj odvečne vlage sploh po privetrnih straneh hribovitih pregrad. Po trenutnih izračunih tako med torkom in sredo riše nekaj občasnega sneženja vse do dna dolin, nižin. Zaradi še večje oddaljenosti je vse skupaj še precej negotovo, a trenutno se nakazuje glavnina padavin v vzhodni polovici Slovenije. Sploh v Beli Krajini, Dolenjskem, Štajerskem, Koroškem, ter deloma Prekmurju bi lahko presenetila kakšna snežna odeja. Najmanj padavin, oziroma skoraj nič naj bi bilo na Gorenjskem, Ljubljanski kotlini in torej predelih, kjer bo prišlo do sunkovitega spuščanja zračnih mas, oziroma t.i fena, ki bo sušil padavine.

Je pa že v nedeljo kot omenjeno možno prehodno rahlo sneženje vse do nižin, sploh po severovzhodnem-vzhodnem delu Slovenije. Namreč ob velikem temperaturnem gradientu (med Panonsko nižino ter Jadranskim morjem), bodo lahko brez aktivnega ciklonskega območja nastale padavine za nekaj ur ob dovodu ledenega zraka iznad severovzhodne smeri. Ker bo tipologija zraka že precej kontinentalnega izvora z nizkimi rosišči, bo lahko kljub le rahlimi padavinami hitro padla ničta izoterma.

Spet se oglasim v začetku prihodnjega tedna, ko bo že veliko več znano kaj nas čaka. Vse skupaj je analiza trenutnih izgledov in so možna še večja odstopanja.

Kristijan Cizerl (Ciklon.si).

Vir fotografij: Weatherbell.com

Komentarji

Komentarji