Naj vas lepo vreme in 20°C ne zavede, možen preobrat proti koncu..

Ob koncu tedna se bo ohladilo, petkova fronta bo ohladila ozračje za okoli 10 stopinj, tako da bo za vikend čez dan malo čez 10 °C, hkrati se bo proti zahodnemu delu Sredozemlja spustila dolina ki se bo kasneje pretvorila v višinsko jedro hladnega zraka. (slika 1) Tako bodo izpolnjeni pogoji za nastanek omega bloka, lahko pričakujemo novo močno otoplitev. Verjetno bo temperatura +20 °C kar stalnica večji del naslednjega tedna.

Ob slabljenu polarnega vrtinca bo tja do konca meseca v znamenju ekstremnih situacij v eno ali drugo smer. Še posebej je izjemno mrzel ameriški gfs, ki v zadnji dekadi vedno znova in znova kaže močan anticiklon nad Skandinavijo in polarni vdor celinskega zraka iz Rusije proti Sredozemlju. Tudi skupinski izračun je vedno bolj mrzel, saj je mediana na 850mb že pod ničllo. CFSv2 je mrzel z mogočnim anticklonom s središčem nad VB in mrzlim zrakom ki je ujet zlasti na območju Balkana in vzhodne polovice Evrope. (slika 2)Težko je biti pameten za dva tedna naprej, zaenkrat ecmwf s svojim skupinskim izračunom ki je najbolj zanesljiv še ne podpira tega, tako da bomo videli v katero smer bo šlo vse skupaj.

Jutri bo v zahodnem hribovitem svetu spremenljivo oblačno, drugod bo še večinoma sončno, čez dan bo oblačnost od zahoda povečala tja do osrednje Slovenije, zvečer bo na zahodu že rahlo deževalo, pihal bo jugozahodni veter, najvišje dnevne od 14 °C do 21 °C. V petek bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo, čez dan bo zapihal okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, popoldne se bo ohladilo, meja sneženja se bo spustila na okoli 1000m, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 13 °C. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno, zlasti popoldne bo tu in tam kakšna kaplja dežja, na Primorskem bo pihala burja, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C. V nedeljo bo sončno, burja na Primorskem bo oslabela, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem do 14 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji