Veter do 210km/uro, pri nas pa..

V stratosferi je polarni vrtinec usmerjen proti Evropi, zato lahko tudi v prihodnjihj dneh pričakujemo nadaljevanje dokaj nezanimivega vremena z globokimi cikloni nad severnim delom Evrope. Po vremenski fronti ki nas bo prešla v noči na petek bo v soboto nastal super ciklon, v samem središču bo verjetno zračni tlak padel tja do 920hPa!(slika 1) Južneje pa bo prevladoval visok zračni tlak. Zaradi tega bo izjemno vetrovno v pasu med Irsko in južnim delom Skandinavije. Ob dežju bodo vetrovi dosegali izjemne hitrosti, pri tleh v sunkih tja do 210km/h. Sistem bo potoval naprej proti vzhodu, izobare pa ne bodo tako sklenjene kot nazadnje, zato ni pričakovati tako močnih sunkov vetra pri nas. Jugozahodni veter, ki bo zapihal v soboto bo naznanjal poslabšanje vremena pred vremensko fronto, ki nas bo prešla v torek. Na jugovzhodu lahko v ponedeljek pričakujemo sunke tja do 70km/h kar lahko ARSO da mirno za oranžno opozorilo.

Tudi v zadnjih desetih dneh meteorološke zime ne bi smelo biti kakih večjih presenečenj, še naprej bomo gledali severozahodni tip vremena, torej mimohod ciklonskih območij čez Severno Evropo z repom pa nas bo občasno oplazila kakšna vremenska fronta, ki bo prinesla predvsem ohladitev, večjih padavin pa ne pričakujemo. Morda pa v zadnjih dneh vseeno kaj preseneti v skupinskem izračunu na sliki 2 je videti postopen obrat vetrov v zahodno smer in možen nastanek sredozemskega ciklona.

Jutri bo večinoma sončno z občasno visoko koprenasto oblačnostjo, postopno se bo krepil jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 14 °C V noči na petek bo prehodno deževalo zlasti v južni Sloveniji, proti jutru se bo hitro zjasnilo, zjutraj bo na jugu še pretežno oblačno, čez dan bo večinoma sončno, ponekod bo pihal severni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 14 °C V soboto bo večinoma sončno, zlasti na vzhodu bo zapihal južni do jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C. V nedeljo bo še večinoma sončno, popoldne se bo oblačnost na zahodu povečala, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Ulovi priložnost!

⬇️

Pi is a new digital currency being developed by a group of Stanford PhDs. For a limited time, you can join the beta to earn Pi and help grow the network. To join Pi, follow this link https://minepi.com/ciklon and use my username (ciklon) as your invitation code.

 

Komentarji

Komentarji