Ekstremno vreme …

Na severozahodu Evrope so že prvi učinki orkana Ciara, Veliko Britanijo spremljajo trenutno močni vetrovi in padavine, ponekod so zaradi obilnih padavin nastale poplave. V Rekyaviku se je zračni pritisk spustil na 957mb in še vedno pada. Tudi pri nas se jugozahodni veter krepi na Lisci sunki že dosegajo hitrost tja do 60km/h. Ponekod pa je jugozahodnik segel že segel do tal, tudi v Ljubljani že piha v sunkih tja do 40km/h. Naslednjo noč in do jutri zvečer bo pihal močan jugozahodni veter, sunki bodo ponekod lahko dosegli tudi po nižinah okoli 120km/h, medtem ko višje lahko tudi tja do 150km/h. To pa so že hitrosti ki povzročajo škodo in zagotovo bodo imeli gasilci spet polno dela, saj je v igri obsežen vetrolom. Najbolj verjeten je na območju med Zgornjo Savinjsko dolino in tja do Prekmurja. Najmanj pa na severozahodu Slovenije, kjer ne bi smelo biti nič posebnega.

Tudi nadaljevanje naslednjega tedna bo kar dinamično s prehodom dveh vremenskih front, prva nas bo prešla v sredo in druga v petek zjutraj. Vendar to so vse fronte, ki pridejo iz severozahoda zato si kakšne večje kolićine padavine ne moremo obetati. Glavnina padavin pa bo na jugu države. Ob koncu naslednjega tedna se bo nad nas iz Sredozemlja zelo hitro razširil Afriški anticiklon, verjetno pa se bo tudi ničta izoterma dvignila nad 3500m kar so bolj aprilske vrednosti. Sicer pa spodnja slika pove vse, anomalije več kot +20 °C na 850mb! To pomeni da bodo tudi po nižinah možne dvajsetice. Skratka ponovno pišem o samih ekstremnih situacijah in upam da jih bo kmalu konec. Nisem pa ravno prepričan da bo tako dogajanje v nedogled, slej ko prej nam bo narava vrnila s kakšnimi polarnimi prodori kar zadnja leta niso slučaj.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo zlasti v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji, zvečer pa tudi na vzhodu, pihal bo močan jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 6 °C, drugod med 9 °C in 15 °C. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, še se bodo tu in tam pojavljale manjše krajevne padavine, jugozahodnik bo proti jutru oslabel, čez dan pa bo na severovzhodu zapihal severozahodnik, najvišje temperature bodo med 8 °C in 14 °C. V sredo bo pretežno oblačno, ob prehodu vremenske fronte se bodo dopoldne začele pojavljati padavine, ki se bodo čez dan nekoliko okrepile, na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 3°C in 9 °C, na Primorskem do 14 °C. V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in suho vreme, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Komentarji

Komentarji