2100 Portorož, Lucija, Koper,..pod vodo?

Gladina svetovnih morij se bo do leta 2100 dvignila tako zelo, da bodo nekatera najbolj obiskana obmorska mesta na Jadranu izginila, v članku, ki se opira na raziskavo o vplivu podnebnih sprememb na dvig gladine oceanov, napoveduje hrvaški medij Express. S pomočjo zemljevida Flood map, ki omogoča preizkus različnih tovrstnih scenarijev, smo preverili, kako bi takšen dvig morske gladine vplival na slovensko obalo. 

Trogir bo do leta 2100 postal zanimivost za potapljače, Poreč, Umag in Omiš bodo večinoma izbrisani z zemljevida, izginilo bo pol Makarske in Zadra,” hrvaški medij Ekspress pri napovedi o krčenju obale Jadrana upošteva najbolj pesimistični obet znanstvene študije iz leta 2015, ki pravi, da se bo gladina svetovnih morij zaradi podnebnih sprememb do konca stoletja dvignila od 4,3 do 9,9 metra. 

Slovenska obalna mesta bi morali ob dvigu morske gladine preseliti

Če na zemljevidu Flood Map dvig morske gladine nastavimo na deset metrov in se odpravimo raziskat slovensko obalo Jadranskega morja, odkrijemo, da bi jo glede na to, da bi našim južnim sosedom še vseeno ostalo precej tako rekoč nedotaknjenih obalnih mest, odnesla precej slabše od hrvaške obale. 

Pod vodo bi se tako znašli vse Sečoveljske soline, Dragonja, velik del Lucije, turistom najbolj privlačen del Portoroža, skoraj ves Piranski polotok, Fiesa, Strunjan, Izola z izjemo najbolj centralnega dela starega mestnega jedra in večina Kopra.

 

Vir: Siol

Več tukaj

Komentarji

Komentarji