Avstralija: Zgodovinsko vroče poletje

Prebivalci dežele tam spodaj preživljajo najbolj vroče poletje do zdaj, s temperaturami le nekaj pod 50 stopinj Celzija, povprečna letna temperatura pa se je januarja dvignila na 30,8 stopinje Celzija.

Povprečna letna temperatura v Avstraliji, izračunana v obdobju med letoma 1961 in 1990, je bila 27,9 stopinje Celzija. Med letoma 2012 in 2013 je bila 1,28 stopinje Celzija nad normalnim povprečjem, januarja letos pa se je povzpela že za 2,9 stopinje Celzija nad povprečje, torej na 30,8 stopinje Celzija, poroča Guardian.

Letošnji januar je najbolj vroč mesec v zgodovini meritev v Avstraliji; v Adelajdi so namerili rekordnih 46,6 stopinje Celzija, v Portu Augusta48,9 stopinje Celzija, teden pozneje pa kar 49,5 stopinje Celzija.

Ponoči se temperatura ni spustila pod 39,5 stopinje Celzija

Nič bolje ni bilo v majhnem mestu v pokrajini Noosa v Novem Južnem Walesu, kjer se temperature ponoči niso spustile pod 39,5stopinje Celzija. Še huje je bilo v Cloncurryju in Queenslandu, kjer so imeli 40 stopinj Celzija kar 43 dni zapored.

Množičen pogin divjih živali

Kot poroča BBC, ima dvig temperature že katastrofalne posledice; pojavljajo se gozdni požari, izpadi električne energije, zaradi slabosti in dehidracije so morali veliko ljudi hospitalizirati. Prizaneseno ni divjim živalim, poročajo o množičnem poginu divjih konj, netopirjev in rib.

Na številnih meteoroloških postajah je bila izmerjena najnižja marčevska temperatura. V Babnem Polju se je ohladilo kar na -31,1 °C, v Kočevju so izmerili -26,4 °C, v Staršah pri Mariboru -25,6 °C, v Vogljah na Gorenjskem -24,2 °C, v Novem mestu -22,7 °C in v Ljubljani -18,1 °C.

Okoljevarstveniki in vremenoslovci so sicer že lani opozarjali na izredne temperature ter suho in vroče poletje, predvsem zaradi vremenskih pojavov El Niño (nadpovprečno toplo morje v Tihem oceanu), Indian Niño (nadpovprečno toplo morje v Indijskem oceanu) in globalnim segrevanjem.

 

 

 

Vir: RTV SLO

Komentarji

Komentarji