Jesen: Hiter sneg ali indijansko poletje?

Naša napoved za jesen 2018 na osnovi ameriškega modela CFSv2:

V mesecu septembru naj bi bil večji del Evrope v območju visokega zračnega pritiska s središčem nad Skandinavijo, ki naj bi segal od Zahodne Evrope pa vse do zahodnega dela Rusije. Enakomerne anomalije gepotencialnih višin pa naj bi bile na območju Sredozemlja in jugovzhodne Evrope, tam naj bi padlo največ dežja. Izrazito toplejše vreme od dolgoletnega povprečja naj bi bilo zlasti na Finskem in nad večjim delom Srednje Evrope, nekoliko hladneje pa v bližini Črnega morja.Pri nas bo verjetno padlo nekoliko več padavin, kajti pod grebenom bodo nastajala številna višinska jedra hladnega zraka, bo pa kakšno stopinjo do dve topleje od dolgoletnega povprečja 1981-2010.

V mesecu oktobru naj bi se greben z visokim zračnim pritiskom preselil bistveno zahodneje, središče naj bi bilo na območju Zahodne Evrope, to pomeni da bi dobili več prodorov od vzhoda, kar pomeni da bi bilo lahko prvič po letošnjem marcu pri nas hladneje od dolgoletnega povprečja. Največ dežja naj bi padlo na območju Balkana in jugovzhodne Evrope, normalna količina pa pri nas s tem da bo več dežja na vzhodu, nad Skandinavijo in nad Vzhodno Evropo.

V mesecu novembru naj bi bilo izrazito območje visokega pritiska spet bolj proti severu Evrope s središčem nad Norveškim morjem, nad severnim delom Atlantika pa naj bi bilo večinoma negativne anomalije geopotencialnih višin. Ob taki vremenski sliki lahko pri nas pričakujemo toplejše vreme od dolgoletnega povprečja, verjetno tudi z občasnimi napadi subtropskega anticiklona. Največ padavin naj bi padlo na območju jugozahodne Evrope in na območju Balkana.

Torej če pogledamo končno sliko za jesen 2018 nas čaka precej dinamično vreme, slika je precej podobna tisti iz letošnjega poletja, nad Skandinavijo greben, vremenske fronte pa naj bi večinoma potovale proti Sredozemlju kjer lahko pričakujemo nadpovprečno količino padavin. Pri nas bo stopinjo do dve topleje od dolgoletnega povprečja 1981-2010.

Pozor, to je le povprečna slika ameriškega modela, narejena iz izračunov NCEP zadnjih 7 dni.

Gregor Skok(ciklon.si)

Komentarji

Komentarji