Ponekod sneg, ponekod manj… (petek, 6.2.2015)

Vreme zelo rado preseneti, tokrat je močno presenetilo. Začnimo najprej z razlago tega kar se je zgodilo; zakaj torej nismo bili deležni tolikšnih količin snega, kot je sprva kazalo?

Analize ozračja meteoroloških modelov in njihovi izračuni napovedi so za nastali ciklon, ki se je formiral v Sredozemlju očitno, če se tako izrazim, pomanjkljive oz. zanj izjemoma neprimerne in je bil, kot se je izkazalo nadaljnji potek vremena, za nekaj dni naprej posledično težko oz. do neke mere napačno predviden. Ciklon se tako v resnici pomika nekoliko bolj južno od predvidene poti in posledično bo tako povzročal manj padavin na območju Slovenije. (Robert Sitar, Ciklon.si)

10363559_761292570618628_3350644167059539195_n

Burja:

Tukaj so se napovedi uresničile. Ta je povzročila ne malo težav, predvsem na območju Postojne in Vipavske doline. Najmočnejši sunki so se na območju Vipave približali 200km/h, znani slovenski ˝stormcheaser˝, Marko Korošec, je izmeril sunek s hitrostjo 183km/h. Zelo močne burje so bili deležni tudi na Goriškem, kjer je pihalo s hitrostjo okrog 140km/h.

Ozeljan, Leo Caharija

Foto: Ozeljan, Leo Caharija

O trenutnem stanju na cestah, prometno-informacijski center (PICS) pravi takole: Zaprta je primorska avtocesta zaradi snežnih nanosov med priključkoma Senožeče in Unec v obe smeri, za vozila do 3,5 ton je možno po vzporedni cesti.

Zaradi burje:

– Primorska avtocesta je med priključkoma Kastelec in Kozina, v predoru Kastelec, zaprta proti Ljubljani, promet je preusmerjen na izvoz Kastelec in po vzporedni cesti do priključka Kozina.
– Primorska hitra cesta je med CP Nanos in priključkom Selo zaprta v obe smeri (4. stopnja).
– Na regionalni cesti Razdrto – Vipava – Ajdovščina – Selo – Nova Gorica možen promet samo za osebna vozila (3. stopnja).
– Ponekod na Primorskem, predvsem med Logatcem in Kozino, je promet močno oviran zaradi zelo močne burje in sneženja, nastajajo večji snežni nanosi.
– Zaprta je cesta Tri hiše – Volčja Draga zaradi burje in podrtega daljnovoda.

Prilagamo tudi nekaj fotografij, ki so bile posnete v Trstu, kjer je škoda zaradi burje kar precejšnja:

Višina snežne oddeje ob 7.00:

ARSO cummule

Iz jutranjih meritev je razvidno, da je bilo marsikje zjutraj razočaranje. Kljub temu, pa izstopajo meritve na Kočevskem, v Novem mestu in v Črnomlju. Na tem območju je zapadlo med 25 in 35cm snega v 12 urah, veliko več kot drugod po Sloveniji in ni še konec.

Pestro tudi na Hrvaškem:

Pri nas se številni pritožujejo, ker ni zapadlo tistih napovedanih 80cm, na Hrvaškem pa je samo do jutra ponekod zapadlo 60cm snega, lokalno ga pričakujejo do jutri še okrog 30-40cm. Jutranje meritve so pokazale na naslednje stanje:

DHMZ

Če v Zagrebu ni zapadlo več kot 10cm snega, izstopajo Delnice, Ogulin in Slunj, kjer so izmerili 42, 55 in 45cm snega. Trenutno je na Hrvaškem zaprt odsek avtoceste A6 (Rijeka-Zagreb) med Kikovico in Delnicami za ves promet, številne težave po cestah pa imajo tudi v Gorskem Kotarju.

 

Anthony P. Smaga (Ciklon.si)

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor