Potresna ogroženost slovenskih pokrajin

Po številu in moči potresov spada ozemlje Slovenije med aktivnejša območja,  saj leži na potresno dejavnem južnem robu Evrazijske litosferske splošče, na severozahodnem robu sredozemsko- himalajskega seizmičnega pasu, ki je eden potresno najaktivnejših na Zemlji.

Potres v Bovcu leta 1998
Potres v Bovcu leta 1998

Slovenija je država s srednjo potresno nevarnostjo. Čeprav potresi pri nas ne dosegajo prav velike magnitude, so lahko njihovi učinki dokaj hudi zaradi razmeroma plitvih žarišč.  Po karti potresne nevarnosti, ki upošteva katalog potresov v Sloveniji in njeni okoli od leta 567 do danes ter potresno dejavne prelome in narive, poteka pas največje potresne nevarnosti čez osrednjo Slovenijo od severozahoda proti jugovzhodu. V tem pasu so najbolj ogroženi Bovško z Breginjskim kotom, širša okolica Ljubljane in območje Brežic.  Potresno najmanj ogrožena sta severovzhod države med Dravogradom, Mariborom, Prekmurjem ter slovenski del Istre na jugozahodu.

Potresi v preteklosti.

Na zahodu Slovenije so se tla v preteklosti najmočnejše tresla. Leta 1511 je potres z žariščem na območju Idrije in Cerkna dosegel 9-10 stopnjo po evropski 12 stopenjski lestvici (EMS) oziroma magnitudo 7. To je bil do sedaj največji potres z žariščem na slovenskih tleh. Še isti dan naj bi sledil silovit potres tudi v Furlaniji. Tedaj so bili močno poškodovani idrijski rudniki ter številni objekti v zahodni, osredni Sloveniji. Po zgodovinskih podatkih naj bi potresa terjala okoli 12.000 življenj.

Potresna lestvica
Potresna lestvica

V Ljubljani in njeni širši okolici so razmeroma pogostejši šibkejši potresi, redkost pa niso niti močnejši. Največji znani potres na tem območju je bil veliki ljubljanski potres leta 1895. Dosegel je magnitudo 6.1, največji učinki pa so bili med 8. in 9. stopnjo. Ta potres je zahteval sedem življenj in hudo poškodoval številne objekte. Ljubljana je bila tako poškodovana, da so jo morali po potresu temeljito obnoviti.

Potres v Ljubljani leta 1895
Potres v Ljubljani leta 1895

Zadnje potrese, ki so se zgodili v Sloveniji pa si lahko vsaki dan pogledate na arso.si strani. Točno povezavo bom prilepil spodaj.

http://www.arso.gov.si/potresi/obvestila%20o%20potresih/aip/

Avtor: Kristijan Cizerl

Viri: Veliki atlas Slovenije, wikipedia, Arso.si

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor