Američani napovedali dobro zimo

Ameriški meteorološki portal Accuweather je v sriedo 5.11.2014  objavil prvo svojo sezonsko napoved za zimo 2014/2015. Pod napoved se je podpisal meteorolog Eric Leister. Po topli oziroma zelo mili zimi 2013/2014 v večjem delu Europe, ko je bilo snega zelo malo in nadpovprečno toplo. Accuweather predvideva nekaj povsem drugačnega za zimo, ki je pred vrati.

Gledano zimo v celoti naj bi se trdovratni anticiklon večino časa zadrževal nad Skandinavijo. Zaradi česar bi predeli severne  in vzhodne Europe imeli pogoste prodore hladnog kontinentalnega zraka. V Sredozemlju pa bi se vedno znova rojevali močni cikloni, predvsem v drugem delu zime!

Pogosti prodori zelo hladne kontinentalne zračne masa z območja Sibirije proti zahodu, bi pomenili nižje temperature od povprečja za predele Poljske, Baltika, Ukrajine, Belorusije in Rusije. Ti hladni prodori bi občasno uspeli prodreti bolj južno vse do Balkanskega polotoka, kar bi v kombinaciji s sredozemskimi cikloni, prineslo zelo sneženo zimo na tem področju. Več snega od povprečja se pričakuje od Poljskena vzhodu  do Ukrajine na zahodu

Bolj redko bi prodori hladne zračne mase iz vzhoda uspeli priti do območja Nemčije, zato se tam daljših obdobij mraza in snega ne pričakuje. Temperature bodo tam v povprečju. Za območje Irske, Velike Britanije in Francije ni pričakovat večjih zimskih ekstremov. Lahko bo celo nadpovprečno toplo in suho.

Accuweather predvideva veliko snega  tudi na območju Alpah. Predvsem v Avstrijskih in Švicarsikih Alpah. Za območje južne Evrope, se pričakuje nadpovprečna količna padavin, temperature pa blizu povprečja.

Meteorolog Accuweathera Alan Preppert  opozarja, da bi lahko Italija in države JV  Europe  lahko imele nove težave zaradi obilnih padavin.

vir: accuweather.com

 

 

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor