Z višinskim ciklonom prihaja jesen

V ponedeljek se pričenja meteorološka jesen in z njo prihaja tudi poslabšanje vremena, letošnje poletje pa je bilo glede na zadnja leta podpovprečno, temperatura je bila slabo stopinjo pod dolgoletnim povprečjem, padavin je bilo ponekod veliko, najbolj pa izstopa po številu ur sončnega obsevanja. Sonce je recimo v Ljubljani sijalo le okoli 665 ur, najmanj po letu 1989! 

Vremenska fronta je že dosegla Francijo in bo jutri čez dan že dosegla Alpe, zato se bodo proti večeru začele od severozahoda začele pojavljati krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo v noči na ponedeljek okrepile in se razširile nad vso Slovenijo.

V ponedeljek bo oblačno s padavinami, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, dnevne temperature bodo le med 10 °C in 15  °C, na Primorskem do 18 °C, padavine bodo popoldne postopno ponehale in se v torek od vzhoda spet okrepile saj bo nad srednjo Italijo nastalo višinsko jedro hladnega zraka, ki bo več dni vplivalo na vreme tudi pri nas. Treba je vedeti da je višinski ciklon okoli 5km nad tlemi. Slovenija zaenkrat kaže bo na severnem robu tega sistema, torej na meji s toplejšim zrakom kjer se lahko pojavijo frontalni sistemi ali celo sekundarni cikloni, ki seveda povzročajo poslabšanje vremena, ki so dokaj nepredvidljiva, saj te motnje lahko hitro nastanejo in tudi hitro izginejo in se selijo sem in tja. Torej jedro se lahko premika v katerokoli smer, včasih pa se lahko vrne tja kjer je bilo dva dni nazaj.


Vir fotografije: weatherbell.com

Na sliki na višini 300hPa je z rdečo črto označen jetstream z atlantsko blokado ki sega do južne Skandinavije, nad našimi kraji pa vidimo višinski ciklon, ki bo zaznamoval vreme v prvem tednu septembra. Od severovzhoda bo pritekal hladen in razmeroma vlažen zrak. Prav lahko se zgodi da bo vreme nestalno s pogostimi padavinami kar cel naslednji teden, kajti življenjska doba takega odcepljenega jedra je ponavadi zelo dolga, ker se zelo hladen zrak le počasi ogreva.


Vir fotografije: meteociel.fr

Gregor Skok

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor