V Trstu visoka koncentracija ozona!

Podatek, ki mesec pred začetkom poletja vzbuja določeno zaskrbljenost, ker je možno, da se bo stanje poleti še poslabšalo

Po pisanju portala Slomedia je tržaška občina sporočila, da bo koncentracija ozona v zraku jutri in v prihodnjih dneh, predvidoma do vključno 25. maja, presegala 120 mikrogramov na kubični meter, kar lahko že vpliva na zdravje najbolj ogroženih. Ozon je nevidni in nedišeči plin, ki vpliva zlasti na dihala in na zgornje dihalne poti, tako da razdražuje sluznico. Najbolj občutljivi nanj so zlasti otroci in ostareli ter tisti, ki imajo težave z dihali ali s krvnim obtokom, Njegova koncentracija je največja v osrednjih, najtoplejših dnevnih urah, občutno manjša pa zjutraj in zvečer. Zato sredi dneva najbolj občutljivim tržaška občina odsvetuje zadrževanje in fizično dejavnost na prostem.

Povečana koncentracija ozona v tem času resda preseneča. Navadno se je njegova koncentracija pri nas namreč povečevala ob dolgotrajnem stagniranju vremena v poletnih mesecih, ob večdnevnem sončnem vremenu in največji vročini, ko so temperature, denimo, krepko presegale 30 stopinj Celzija. Za njegov nastanek so namreč potrebne poleg kopičenja nesnage v zraku tudi močno sončno žarčenje in zelo visoke temperature.

Podatek, da se ozon povečuje že v tej vremenski fazi, vzbuja seveda tudi določene skrbi. Če se bo ta trend nadaljeval, je namreč možno, da bodo njegove koncentracije poleti še občutno večje. Prav gotovo bo treba temeljito raziskati vzroke za sedanje nenavadno dogajanje in čimprej ukrepati.

vir:Slomedia

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor